Ratlarda cisplatin nörotoksikasyonuna karşı Naringin'in koruyucu etkilerinin patomorfolojik olarak araştırılması
Pathomorfological investigation of the effects of the Naringin on cisplatin neurotoxicity
  1. Tez No: 556487
  2. Yazar: ARZU KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FATİH BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Cisplatin, Naringin, nörotoksikasyon, histopatoloji, rat, Cisplatin, naringin, neurotoxication, histopathology, rat
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Cisplatin kötü huylu tümör tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir kemoterapötik ajandır. Tedavi aşamasında birçok organ ya da sistemde mortaliteye varan istenmeyen etkiler oluşmaktadır. Bunlardan biri de periferal nöropatidir. Naringin ise, daha çok narenciyelerde bulunan bitkisel bir flavoniddir. Naringin'in antimutajenik, antimikrobial, antiflamatuar, kolestrol düşürücü, serbest radikalleri toplayıcı ve antioksidan etkileri gibi tedavi edici özellikleri vardır. Bu çalışma ile bitkisel antioksidan özellikleri olan naringinin, cisplatine bağlı olarak gelişebilecek yan etkilerini önlemede ya da azaltmada bir tedavi etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan hayvanlar 48 adet 10-12 haftalık 180-220 gr ağırlığında dişi Sprague Dawley Rat 4 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubuna gastrik gavaj (GG) yoluyla sadece fizyolojik tuzlu su verilmiştir. Cisplatin grubu İ.P. yolla 10mg/kg Cisplatin'e maruz bırakılmıştır. Cisplatin + Naringin grubu SF içinde çözülen Cisplatin 10 mg/kg dozunda 5. gün 1 kere İ.P. yolla, SF içinde çözülen 50 mg/kg Naringin ise 15 gün süreyle gavaj yolla uygulandı. Naringin grubuna SF içinde çözülen 50mg/kg Naringin 15 gün süresince GG yolla uygulandı. Cisplatin + Naringin verilen grupta; Cisplatin uygulaması sonucunda ortaya çıkan beyin ve perifer sinir histopatolojisinde başarılı sonuçlar gözlendi. Histopatolojik bulguların kan örneklerinin biyokimyasal parametreler sonuçları ile de uyumlu olduğu görüldü. Elde edilen bu bulgular sonucunda Naringin'in Ratlarda Cisplatin Nörotoksikasyonuna karşı yan etkilerini azaltmada destekleyici bir ajan olabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Cisplatin is a chemotherapeutic agent widely used in the treatment of malignant tumors. In the treatment stage, many organs or systems have adverse effects incluiding mortality. One of these is peripheral neuropathy. Naringin is a vegetable flavonid in citrus fruits. Naringin has antimutagenic, antimicrobial, anti-inflammatory, cholesterol-lowering, free radical scavenging properties and antioxidant effects. The aim of this study was to investigate the effects of naringin, which has plant antioxidant properties, to prevent or reduce the side effects of cisplatin. The study included 48 female Sprague Dawley rats weighing 180-220 g at 48 weeks of age. Subjects were divided into 4 groups. Only physiological saline was given to the control group by gastric gavage (GG). Cisplatin group was exposed to 10mg / kg cisplatin by IP. Cisplatin + Naringin group; Cisplatin dissolved in SF is administered in a dose of 10 mg/kg for 5 days and 50 mg/kg Naringin dissolved in SF was applied by gavage for 15 days. Naringin group; 50 mg/kg Naringin was administered by GG for 15 days. Cisplatin + Naringin group, Cisplatin result of brain and peripheral nerve histopathology showed positive results. Histopathological findings were consistent with biochemical parameters. As a result of these findings, it was concluded that Naringin may be a supportive agent in reducing the side effects of Cisplatin against Neurotoxicity in Rats