Samsun ili Ondokuz Mayıs ilçesi süt sığırcılığı işletmelerindeki bazı yetiştirme ve yemlere pratikleri ile süt verimi arasındaki ilişkiler
The relationships of some husbandry and feeding practices with milk production in dairy farms of Ondokuz Mayıs county of Samsun province
- Tez No: 556557
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ ATASEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İnek, Süt Sığırcılığı, Sürü yönetimi, Süt verimi, Cow, Dairy Husbandry, Herd management, Milk yield
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SAMSUN İLİ ONDOKUZ MAYIS İLÇESİ SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDEKİ BAZI YETİŞTİRME VE YEMLERE PRATİKLERİ İLE SÜT VERİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER Murat Satılmış Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Savaş Atasever Bu çalışma, süt sığırcılığı işletmelerindeki bazı sürü yönetim faktörlerinin süt verimi üzerine etkilerinin ortaya konulmasını amaçlanmıştır. Samsun ili Ondokuz Mayıs ilçesindeki 59 işletmede gerçekleştirilen anket çalışmasında işletmelerin genel özellikleri, barınak koşulları, bakım-besleme uygulamaları, sağım-yetiştirme pratikleri ile pazarlama-hayvan sağlığına ilişkin bilgiler kaydedilmiştir. İşletmelerdeki ineklerin günlük ortalama süt verimi (GOSV) bilgileri anket soruları ve resmi kayıtlardan sağlanmıştır. GOSV; yetiştirici deneyimi (P=0.006), sağmal inek sayısı (P=0.026), karma yem kullanımı (0.017) ve sağım şekli (0.009)'nden önemli düzeyde etkilenmiştir. İşletmecilerin çoğunun (%39.7) üretilen sütleri lokal pazar yerlerinde satmayı tercih ettiği, önemli sorunun yem fiyatlarının yüksekliği (%50.0) olduğu ve hayvanlarda paraziter hastalık oranının oldukça yüksek (%25.5) düzeyde olduğu belirlenmiştir. Çalışmada, incelenen işletmelerde süt üretimini yükseltebilmek için sürü yönetimine ilişkin uygulamaların yeniden düzenlenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Haziran 2019, 44 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis THE RELATIONSHIPS OF SOME HUSBANDRY AND FEEDING PRACTICES WITH MILK PRODUCTION IN DAIRY FARMS OF ONDOKUZ MAYIS COUNTY OF SAMSUN PROVINCE Murat Satılmış Ondokuz Mayis University Graduate School of Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Savaş Atasever The aim of the present study was to reveal the relationships of herd management factors with milk yield of dairy cows. While the questionnaires were applied in a total of 59 dairy enterprises located in Ondokuz Mayis town of Samsun province of Turkey, Information on the general characteristics of the farms, barn conditions, management-feeding practices, milking application and marketing-health topics were recorded. Daily milk yield (DMY) of the cows were obtained by questionnaires and official records. DMY was affected by experience of farm owner (P=0.006), number of milking cows (P=0.026), use of concentrate feed (P=0.017) and milking technique (P=0.009), significantly. It was determined that most of the farmers (39.7%) prefer selling raw milk at the local bazaars and high feed prices is the major problem (50.0%), percentage of parasitic disorders are the very high (25.5%) in the herds. Finally, to elevate milk production, herd management practices have to be restored in the investigated dairy farms. June 2019, 44 pages