Ratlarda aşil tendon iyileşmesinde kitosan ve terapötik ultrason tedavisinin etkisi: Fonksiyonel ve histolojik çalışma
The effect of chitosan and therapeutic ultrasound treatment of achilles tendon healing in rats: Functional and Histological study
  1. Tez No: 556832
  2. Yazar: RAHİME ŞEKERCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİGAR KELEŞ ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Aşil tendonu, kitosan, terapötik ultrason, kollajen, Achilles tendon, chitosan, therapeutic ultrasound, collagen
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Hasarlanan tendonun tam anlamıyla iyileşmesini sağlamak ve sahip olduğu fonksiyonelliğini geliştirmek gerekmektedir. Çalısmamızı aşil tendonu hasarının iyileşmesine kitosan ve terapötik ultrasonun zamana bağlı etkisini incelemek amacıyla planladık. Tendon iyileşmesini ve sürecini farklı gruplarda farklı zaman aralıklarıyla kendi aralarında karşılaştırarak en etkili tedavi yönteminin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Wistar albino, Rattus norvegicus türü yetişkin erkek ratlar (250-270 gr), 5 gruba ayrıldı (n= 156). Grup I: Kontrol (n=12) hiçbir işlem uygulanmazken, Grup II: Hasar (n=36) grubuna ait deneklerin sağ aşil tendonları cerrahi olarak orta hattan kesilerek hasar oluşumu sağlandı ve Kessler yöntemi ile dikildi. Grup III:Kitosan (n=36) grubuna Kessler yöntemi sonrası kitosan solüsyonu uygulandı. Grup IV:Ultrason (n=36) grubuna Kessler yöntemi sonrası terapötik ultrason uygulandı (haftanın 5 günü 5 dakika süre ile 1 Mhz frekanslı 1 watt/cm2). Grup V:Ultrason+Kitosan (n=36) grubuna Kessler yöntemi sonrası hem kitosansolüsyonu hem de terapötik ultrason uygulandı (haftanın 5 günü 5 dakika süre ile 1 Mhz frekanslı 1 watt/cm2). Yapılan deneylerle tenascin-C ve tip 3 kollajen ekspresyonuna etkisine araştırıldı. Bulgular: Tedavi uygulanan tüm gruplar içerisinde kontrol grubuna en yakın morfolojideki kollajen lifleri 6 hafta boyunca hem ultrason hem de kitosan uygulanan gruptaki deneklerde gözlemledik. Ökromatik yapıda nükleusa sahip tenosit sayısında artışın daha fazla, düzensiz yapıda olan kollajen liflerin daha düzenli, sayıca oldukça fazla ve etraflarının çok daha pürüzsüz olduğu elde edilen bulgularla desteklenmiştir. Sonuç: Tüm grupların fonksiyonel ve histolojik değerlendirilmeleri elde edildikten sonra, tendon iyileşme süreci göz önüne alınarak hem kitosan hem de terapötik ultrason uygulanan yöntemin daha etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is necessary to ensure that the damaged tendon is fully healed and to improve its functionality. We have planned our study to investigate the time-dependent effect of chitosan and therapeutic ultrasound on healing of Achilles tendon damage. It is aimed to determine the most effective treatment method by comparing tendon healing and process in different groups at different time intervals. Method: Wistar albino, Rattus norvegicus adult male rats (250-270 g) were divided into 5 groups (n = 156).Group I: Control (n = 12) No operation was performed. Group II: Damage (n = 36): Right Achilles tendons of the subjects were surgically cut from the midline to prevent damage and were planted with Kessler method. Group III: Chitosan (n = 36): Chitosan solution was applied by Kessler method. Group IV: Ultrasound (n = 36): Therapeutic ultrasound was performed after the Kessler method (1 watt / cm2 at 1 Mhz frequency for 5 minutes per week). Group V: Ultrasound + Chitosan (n = 36): After the Kessler method, both chitosan solution and therapeutic ultrasound were applied (1 watt / cm2 with 1 Mhz frequency for 5 minutes per week for 5 minutes). The effects of tenascin-C and type 3 collagen expression were investigated. Results: Among all the groups treated, we observed collagen fibers in the morphology closest to the control group in both the ultrasound and chitosan group for 6 weeks. The increase in the number of tenocytes with echromatic structure of the nucleus was supported by the findings that the collagen fibers with irregular structure were more regular, more numerous in number and their surroundings were much smoother. Conclusion: After obtaining functional and histological evaluations of all groups, both chitosan and therapeutic ultrasound methods were found to be more effective by considering the tendon healing process.