Üriner inkontinans tanılı yaşlı kadınlara uygulanan kegel egzersizi odaklı girişimin inkontinansa etkisi
The effect of kegel exercise-focused intervention on urinary incontinence with elderly Women
- Tez No: 556833
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: üriner inkontinans, kegel egzersizi, hemşirelik, urinary incontinence, kegel exercise, nursing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu çalışma üriner inkontinans tanılı yaşlı kadınlara uygulanan kegel egzersizi odaklı girişimin inkontinans, yaşam kalitesi ve algılanan etki düzeyine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tek kör randomize kontrollü deneysel araştırma tasarımındaki çalışma Antalya Büyükşehir Belediyesi Evde Sağlık Birimi'ne kayıtlı olan, üriner inkontinans tanısı almış, örnekleme dahil edilme kriterlerine uyan 30 girişim, 30 kontrol grubu olmak üzere toplam 60 yaşlı kadın hasta ile Aralık 2017-Mart 2019 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplama aracı olarak Hasta Tanıtım Formu, Standardize Mini Mental Test, ICIQ-SF (International Consultation on Incontinence Questionnaire Short Form) ve Haftalık Egzersiz Takip Formu kullanılmıştır. Girişim grubundaki hastalara yaşadıkları evlerde gerçekleştirilen ziyaretlerle araştırmacı tarafından hazırlanmış Kegel Egzersiz Bilgilendirme El Kitapçığı ve kegel egzersizi eğitimi verilmiştir. Hastaların egzersizi uygulama durumları haftalık telefon görüşmeleriyle takip edilmiştir. Veriler girişim öncesinde ve girişimden sonra 6. ve 12. haftada toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS for Windows 23.0 paket programında yapılmıştır. Bulgular: Uygulama sonrasında girişim grubunda yer alan hastalarda kontrol grubuna göre yapılan her tekrarlı ICIQ-SF değerlendirmesinde idrar kaçırma miktarı ve sıklığı puanının azaldığı, yaşam kalitesi düzeyinin arttığı, ölçek toplam puan ortalamasının azaldığı saptanmıştır. Girişim grubundaki hastaların %83.3'ü uygulama sonrasındaki algılanan etki değerlendirmesinde inkontinansa ilişkin şikayetlerinin azaldığını ifade etmiştir. Girişim grubunda yer alan hastalardan %73.3'ünün egzersizi her gün düzenli olarak uyguladığı tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışma sonuçlarında üriner inkontinans tanılı yaşlı kadınların evlerinde birebir eğitim ve sık takiple gerçekleştirilen kegel egzersizi odaklı girişimin inkontinans düzeyini, algılanan şikayetlerini azaltığı; yaşam kalitesini arttırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was carried out to evaluate the effect of kegel exercise oriented initiative on incontinence, quality of life and perceived effect on elderly women diagnosed with urinary incontinence. Method: This single blind, randomized controlled, experimental research design study was carried out between December 2017 and March 2019 with 30 intervention and 30 control groups, a total of 60 elderly women patients who were registered to Antalya Metropolitan Municipality Home Health Center, diagnosed as urinary incontinence, complying with inclusion criteria. Patient Information Form, Standardized Mini Mental Test, ICIQ-SF (International Consultation on Incontinence Questionnaire Short Form), and Weekly Exercise Follow-up Form were used as data collection tools. Kegel Exercise Training Information Handbook prepared by researcher and kegel exercise training ınformation were given to the patients in the intervention group in their houses. The exercise practice situations of the patients was monitored by weekly phone calls. Data were collected before information and 6-12 weeks after the intervention. The statistical analysis of the data was done by SPSS for Windows 23.0. Results: It was determined in the intervention group according to the control group, each repeated ICIQ-SF evaluation showed that the incidence of urinary incontinence and frequency decreased, the quality of life score increased and the scale total score decreased. 83.3% of the intervention group patients stated that their complaints about incontinence decreased in the perceived effect evaluation after the application. The patients in the intervention group, 73.3% of the patients applied the exercise regularly every day. Conclusion: The results of the study was determined that the kegel exercise oriented initiative performed by one-to-one education in their houses and frequent follow-up in the elderly women patients reduces the incontinence level, perceived complaints. And it has shown that it improves the patients quality of life.