Sporcularda iskemik önkoşullama uygulamasının sprint triatlon performansına ve duyusal parametrelere etkisi
The effect of ischaemic preconditioning on sprint triathlon performance and sensory parameters in athletes
- Tez No: 556840
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR GÜL ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: uzak iskemik önkoşullama, egzersiz, ağrı eşiği, koku indeksi, sporcu, remote ischaemic preconditioning, exercise, pain threshold, odor index, athletes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sporcu bireylerde akut ve kronik iskemik önkoşullama (İÖK) uygulamasının triatlon performansı, fizyolojik ve duyusal parametreler üzerine etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Çalışmaya, en az 3 yıldır triatlon sporu yapan toplam 27 lisanslı sporcu katıldı. Sporculardan dinlenim durumunda, nabız, kan basıncı, dokunma, basınca bağlı ağrı, koku eşiği testleri ve beden kompozisyonları alındıktan sonra triatlon performansları elde edildi. Sporculara, daha sonra ikişer hafta arayla sham ve İÖK protokolü uygulandı; 2 ay sonra ise, triatlon performansları arasında 2 hafta olacak şekilde kronik sham ve kronik İÖK protokolleri uygulandı. Testler, akut ve kronik sham ve İÖK uygulaması sonrasında tekrar edildi. İÖK uygulaması, sfigmomanometre kullanılarak bilateral uyluk bölgesine, 4 kez; 220 mmHg basınçla 5 dk iskemi ve 0 mmHg basınçta 5 dk reperfüzyon döngüsü şeklinde uygulandı. Sham uygulamasında aynı döngü 0 mmHg olarak uygulandı. Çalışmada elde edilen sonuçlar ortalama ± SS olarak sunuldu. Ölçümler arası karşılaştırmada eşleştirilmiş t testi kullanıldı. Bulgular: Sporcuların akut ve kronik sham ve İÖK sonrası toplam triatlon süresinin kısaldığı, akut İÖK sonrası nabız ve kan basıncı değerlerinin ve koku indeksinin düştüğü, kronik İÖK sonrası basınca bağlı ağrı eşiğinin yükseldiği saptandı. Sonuç: Bu çalışmada, akut ve kronik İÖK uygulamasının, sporcularda triatlon performansı, nabız, kan basıncı ve duyusal parametreler üzerine etkili olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of the present study is to investigate the effects of ischaemic preconditioning (IPC) on triathlon performance, physiological and sensory parameters in athletes. Method: Twenty seven athletes, who have the sports licences at least 3 years were participated into the study. Body composition, heart rate, blood pressure and tactile, pressure-pain and odor tests were measured in the resting state, afterwards, triathlon performances were measured. Two weeks later, the athletes were applied sham, and IPC protocols seperated by two weeks. After 2 months, chronic sham and chronic IPC protocols for one week at 2 weeks intervals were applied. The tests were repeated after acute and chronic sham and IPC protocols. IPC was applied to bilateral thigh region 4 times with 220 mmHg pressure for 5 min ischemia and 0 mmHg pressure for 5 min reperfusion cycle using sphygmomanometer. In sham application, the same cycle was applied as 0 mmHg. The results obtained in this study were presented as mean + SD. Paired t-test was used for comparison between measurements. Results: It was found that the total triathlon duration of the athletes was shortened after acute and chronic sham and IPC, pulse and blood pressure values and odor index decreased after acute IPC, and the pain threshold increased after chronic IPC. Conclusion: In conclusion, acute and chronic IPC were found to be effective on triathlon performance, heart rate, blood pressure and sensory parameters in athletes.