LGBTİ bireylerin serbest zaman egzersiz düzeyleri, serbest zaman engelleri ve motivasyonlarının incelenmesi
Leisure time exercise levels, leisure time constraints and motivation of LGBTI individuals
  1. Tez No: 556839
  2. Yazar: PELİN ÖZTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TENNUR YERLİSU LAPA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: LGBTİ bireyler, serbest zaman motivasyonu, serbest zaman engelleri, LGBTI, leisure time motivation, leisure time constraints
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de yaşayan LGBTİ bireylerin serbest zaman egzersiz düzeylerini, serbest zaman engellerini ve motivasyonlarını bazı demografik değişkenlere göre belirlemek ve incelemektir. Yöntem: Çalışmanın yöntemi amacına göre tanımlayıcı, yapılış zamanına göre kesitsel, veri toplama yöntemine göre anket çalışmasıdır. Araştırma tarama modeliyle tasarlanmıştır. Çalışmanın örneklemini, kartoplu örneklemle seçilmiş kendini lezbiyen, gay, biseksüel, transseksüel veya interseksüel olarak tanımlayan 75 kişi meydana getirmektedir. Çalışmada veri toplamak için, Serbest Zaman Egzersiz Düzeyleri, Serbest Zaman Engelleri ve Serbest Zaman Motivasyonları ölçekleri kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcılar, çoğunlukla 18-25 yaş aralığında, eğitim seviyesi yüksek, sosyo-ekonomik durumu ve serbest zaman etkinliklerine katılım düzeyi orta düzeydedir. Katılımcıların çoğunluğunun cinsel yönelimleri bilinmekte ve araştırmaya katılan grup çoğunlukla lesbiyen ve gay erkekleden meydana gelmektedir. Ayrıca, demografik özellikler ile serbest zaman motivasyonları ve engelleri arasında çeşitli anlamlı farklılıklar bulgulanmıştır. Sonuç: Katılımcıların bulgulanmış önplana çıkan serbest zaman motivasyonları bilmek, özdeşim, uyarılmak ve başarmak alt boyutlarında en düşük ortalama puana sahip alt boyut motivasyonsuzluktur. Katılımcıların algıladıkları serbest zaman engel düzeyleri sonuçlarına göre ise, ilgi eksikliği, zaman, arkadaş eksikliği, birey psikolojisi ve tesis alt boyutlarının en yüksek ortalama puanlara sahip engel boyutları olduğu görülürken, en düşük ortalama puana sahip alt boyut bilgi eksikliğidir. Ayrıca, katılımcıların çeşitli serbest zaman motivasyonu ve engelleri alt boyutları ile demografik değişkenler arasında anlamlı farklılıklar vardır. Buna göre LGBTİ bireylerin serbest zaman motivasyonlarını yaş ve serbest zaman etkinliğine katilim düzeyleri etkilerken, serbest zaman engellerini sadece serbest zaman egzersiz düzeyi etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study, to determine and examine the leisure time exercise levels, leisure time motivation, and constraints of LGBTI individuals living in Turkey, according to some demographic variables. Method: The study is a descriptive study and the survey method was use for data collection. The research was designed with a screening model. The sample of the study consists of 75 people who identified themselves as lesbian, gay, bisexual, transgender, or intersexual chosen by the snowball sampling method. In order to collect data, Leisure Time Exercise Questionnarie (LTEQ), Leisure Time Constraints Questionnarie (LTCQ) and Leisure Time Motivations Questionnarie (LTMQ) were used. Results: Participants, mostly in the 18-25 age range, with a high level of education, socio-economic status and participation in leisure time activities are at the medium level. The sexual orientation of the majority of the participants is known and the group involved mostly consists of lesbian and gay men. In addition, several significant differences have been found between demographic characteristics and leisure time motivations and barriers. Conclusion: In sub-motivativation factors that“To know”,“Introjection”and“To achive”were determined that the highest motivational scores of the participants. on the other hand, amotivation factors was the lowest one. According to the results of the leisure time constraints levels of participants, the sub-dimensions that“facility”and“psychology”are the highest average scores in the leisure time constraints, while the lowest average score is the lack of interest. In addition, there are some significant differences between participants' leisure time motivation, leisure time constraints, and demographic variables. According to this, leisure time motivation effects from participant's age and leisure time activities, while leisure time constraints only effect from leisure time exercise level.