Siyatik sinirin vasküler hasarı sonrası eritropoietin'in aksonal rejenerasyon üzerine etkisi
Effect of erythropoietin on axonal regeneration aftervascular damage of the sciatic nerve
- Tez No: 556847
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT SARIKCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Siyatik sinir, Eritropoietin, vasküler hasar, sciatic nerve, Erythropoietin, vascular damage
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Periferik sinirin vasküler hasarı sonrası rejenerasyonu konusunda az sayıda çalışma mevcuttur. Bu nedenle çalışmamızda siyatik sinirin vasküler sinir hasarı sonrası Eritropoietin etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: 40 adet dişi sıçan çalışmamızda kullanılmış ve denekler randomize olarak dört gruba ayrılmıştır (Grup 1: Kontrol, Grup 2: Sham, Grup 3: Eritropoietin (-), Grup 4: Eritropoietin (+)).Sinirin aksonal rejenerasyonu, fonksiyonel (yürüme pattern analizi, pinch test, elektrofizyolojik ve biyokimyasal testler) ve yapısal (elektron mikroskopi analiz) testlerele analiz edilmiştir. Bulgular: Siyatik fonksiyon indeksi (SFI) ve pinch test buguları değerlendirildiğinde Eritropoietin alan deney grubunda Eritropoietin almayan gruba kıyasla yürümenin ve duyusal fonksiyonun daha olumlu yönde etkilendiği tespit edildi. Elektrofizyolojik analiz ve biyokimyasal analiz sonuçları da diğer analizleri doğrulayacak nitelikte Eritropoietin'in koruyucu etkisini desteklemiştir. Sonuç: Sonuç olarak Eritropoietin'in vasküler sinir hasarında aksonal rejenerasyonu olumlu yönde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgularımızın, sinir rejenerasyonunun anlaşılması yönünden literatüre katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: A limited number of studies on the peripheral nerve injury due to vascular damage has been documented in the literature. This is why, in the present study, effect of Erythropoietin on recovery of the sciatic nerve after vascular sciatic nerve injury. Method: A total number of 40 Wistar rats were used for this purpose and randomly divided into four groups (Group 1: Control, Group 2: Sham-operated, Group 3: Erythropoietin (-), Group 4: Erythropoietin (+)). Sciatic nerve regeneration was evaluated by functional (walking track analysis, pinch test, electrophysiologic and biochemical tests) and structural (electron microscopy) tests. Results: SFI values and pinch test values showed beneficial effects of Erythropoietin on axonal regeneration. Electrophysiologic ana biochemical analyses were also revealed beneficial effect of Erythropoietin as shown by other analyses done. Conclusion: We think that our study will add valuable knowledge to the literature on the understanding of the nerve regeneration.