Ratlarda deneysel artrit modelinde stronsiyum kloridin anti-inlamatuvar etkinliğinin araştırılması
Study of anti-inflamatory efficiency of strontium chloride in experimental arthritis model in rats
  1. Tez No: 556873
  2. Yazar: MUSTAFA ALPEREN SERVİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİL CEYHAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Romatoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, stronsiyum klorid, Freund's complete adjuvan ile uyarılmış artrit, TNF-α, IL-1 β, IL-6, Rheumatoid arthritis, strontium chloride, Freund's complete adjuvant-induced arthritis, TNF-α, IL-1 β, IL-6
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Romatoid Artrit (RA), eklemlerde inflamasyon ve dejenerasyon ile karakterize olan aynı zamanda fonksiyonel kayba yol açan, yaşam kalitesini azaltan, morbidite ve mortaliteyi artıran kronik bir otoimmün hastalıktır. Tümör nekrozis faktör (TNF), Interlökin-1 (IL-1), Interlökin-6 (IL-6), Interlökin-8 (IL-8) ve granülosit makrofaj uyarıcı faktör (GM-CSF) RA patogenezinde inflamatuvar süreci düzenleyen başlıca sitokinlerdir. RA tedavisi için şu anda mevcut ilaçlar Steroid olmayan anti-inflamatuvar ilaçlar (NSAID), glukokortikoidler (GC), sentetik ve biyolojik hastalık modifiye edici ilaçlar (DMARD's)'dır. Stronsiyum (Sr) osteoporoz tedavisinde uzun yıllardır kullanılan bir ilaçtır. Son dönemlerde Sr'nin özellikle Nükleer Faktör kappa B (NF-κB) yoluyla TNF-α, IL-1 gibi pro-inflamatuvar sitokinleri inhibe ederek anti-inflamatuvar etkileri gösterilmiştir. Biz de bu çalışmamızda Sr kloridin anti-inflamatuvar etkilerini ratlarda Freund's Complete Adjuvan (FCA) kullanılarak oluşturulan deneysel artrit modelinde klinik, histopatolojik, immunohistokimyasal TNF-α ve TNF-α, IL-1 β, IL-6 serum seviyeleri ile değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamıza 48 adet wistar-albino cinsi dişi rat alınmıştır. Ratlar randomize olarak her grupta 8 rat olacak biçimde toplam 6 gruba ayrıldı. Grup I kontrol grubu olarak ayrılmış olup, diğer gruplara sağ arka ayak pençelerinden FCA uygulanarak deneysel artrit modeli oluşturulmuştur. Deneysel artrit modeli 17. gün olarak kabul edilerek 17. ve 27. günler arasında uygulanacak tedaviler verilmiştir. Grup II artrit kontrol olarak ayrılmıştır. Grup III, Grup IV ve Grup V'e sırasıyla 5,25 ve 50 mg/kg/gün Sr klorid oral olarak verilmiştir. Grup VI'ya 5 mg/kg/gün diklofenak sodyum oral olarak verilmiştir. Deney sürecinde aralıklı olarak grupların ağırlık ölçümleri, sağ pençe çevresi ölçümleri ve klinik artrit skorları takip edilmiştir. Deney sonunda deneklerden alınan kan örneklerinden serum TNF-α, IL-1 β, IL-6 çalışılmıştır. Alınan doku örneklerinden histopatolojik olarak inflamasyon skoru, sinovyal hiperplazi, kıkırdak erozyonu ve kemik erozyonu değerlendirilmiştir. Alınan doku örneklerinden immunohistokimyasal TNF-α değerlendirilmiştir. Sr kloridin anti-inflamatuvar etkileri pençe çevresi ölçümleri, klinik artrit skorlaması ve histopatolojik değerlendirmelerde gösterilmiştir. Serum örneklerinden çalışılan TNF-α, IL-1 β, IL-6 seviyelerinde tüm gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. İmmunohistokimyasal TNF-α değerlendirmesinde kontrol grubu hariç diğer tüm gruplarda istatistiksel anlamlı farklılık yoktu. Sonuç olarak, çalışmamızda Sr kloridin anti-inflamatuvar etkileri klinik ve histopatolojik değerlendirmeler ile gösterilmiştir. Bu sonuçlar RA tedavisinde Sr kloridin kullanılabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Rheumatoid Arthritis (RA) is a chronic autoimmune disease characterized by inflammation and degeneration of the joints, leading to functional loss, decreasing quality of life, and increasing morbidity and mortality. Tumor necrosis factor (TNF), Interleukin-1 (IL-1), Interleukin-6 (IL-6), Interleukin-8 (IL-8) and granulocyte macrophage stimulating factor (GM-CSF) are the major cytokines that regulate the inflammatory process in RA pathogenesis. Currently available drugs for the treatment of RA are non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAID), glucocorticoids, synthetic and biological disease modifying drugs (DMARDs). Strontium (Sr) is a drug used for many years in the treatment of osteoporosis. Recently, anti-inflammatory effects of Sr have been demonstrated, especially by inhibiting pro-inflammatory cytokines such as TNF-α, IL-1 via Nuclear Factor kappa B (NF-κB). In this study, we aimed to evaluate the anti-inflammatory effects of Sr chloride with clinical, histopathological, immunohistochemical TNF-α and TNF-α, IL-1 β, IL-6 serum levels in rats using Freund's Complete Adjuvant (FCA). 48 female wistar-albino rats were included in the study. The rats were randomly divided into 6 groups with 8 rats per group. Group I was divided as a control group and experimental arthritis model was formed by applying FCA from the right hind paw to the other groups. The experimental arthritis model was accepted as the 17th day and treatments were given between the 17th and 27th days. Group II arthritis was divided as control. Sr chloride was administered orally to Group III, Group IV and Group V at 5, 25 and 50 mg / kg / day, respectively. Diclofenac sodium 5 mg / kg / day was given orally to Group VI. Weight measurements, right paw circumference measurements and clinical arthritis scores of the groups were monitored periodically. Serum TNF-α, IL-1 β, IL-6 were studied from the blood samples taken from the subjects. Inflammation score, synovial hyperplasia, cartilage erosion and bone erosion were evaluated histopathologically from tissue samples. Immunohistochemical TNF-α was also evaluated from tissue samples. Anti-inflammatory effects of Sr chloride have been demonstrated in paw circumference measurements, clinical arthritis scoring and histopathological evaluations. There was no significant difference in serum TNF-α, IL-1 β, IL-6 levels between all groups. There was no statistically significant difference in immunohistochemical TNF-α evaluation in all groups except the control group. In conclusion, the anti-inflammatory effects of Sr chloride were demonstrated by clinical and histopathological evaluations. These results suggest that Sr chloride may be used in the treatment of RA.