siRNA yüklü albumin taşıyıcı sistemlerin inhaler uygulama için geliştirilmesi ve değerlendirilmesi
Development and evaluation of siRNA loaded albumin carri̇er systems for inhaler applications
  1. Tez No: 556872
  2. Yazar: SERDAR ALAGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY BÜYÜKKÖROĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ BEHİYE ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Biotechnology, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Albümin nanopartikül, siRNA, Antisens teknolojisi, Kanser, Gen taşıyıcı sistem, Albumin nanoparticle, siRNA, Antisense Technology, Cancer, gene carrier system
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüze kadar olan süreçte, kanser ve virütik hastalıkların tedavisinde kullanılan geleneksel ilaç kullanımı artık yerini gen tedavisine bırakmaktadır. Bunlar arasında siRNA aracılı gen susturma, kanser gibi hastalıkların tedavisinde umut verici bir stratejiyi temsil eder. Spesifik genin susturulmasında kullanılacak olan bu genetik materyallerin kararlı bir halde hücreye ulaştırılması ve hücre tarafından alınmasının sağlanması için etkili bir taşıyıcı sisteme ihtiyaç duyulmaktadır. Albümin, suda çözünürlüğü yüksek, toksik ve immünojenik olmayan, biyolojik olarak uyumlu ve biyolojik olarak bozunur özelliğe sahiptir. Son yıllarda ise Sığır Serum Albümini (BSA) yeni gen taşıyıcı sistem olarak incelenmektedir. İnhalasyon yolu kullanılarak tedavi çalışmaları antik çağlara kadar uzanmaktadır. Bu yol ile ilaç uygulama parenteral tedavinin bir basamağıdır. Lokal amaçla inhalasyon uygulamasında küçük oranlardaki sıvı ilaç, akciğer epitallerine hızlı bir şekilde difüze olur ve kan dolaşımına penetre olarak sistemik sirkülasyona karışmadan doğrudan akciğerlere ulaştığından etki anında başlar. Bu çalışmada, albümin nanopartitküllerine siRNA'nın yüklenmesi ve inhaler uygulanacak özellikte sistemlerin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, geliştirilen albümin bazlı gen taşıyıcı sistemin in vitro koşullarda karakterizasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir ve elde edile sonuçlar ile bu sistemin akciğer kanser tedavisi için inhaler olarak uygulanmasının uygunluğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Until now, traditional drugs used in the treatment of cancer and viral diseases are being replaced by gene therapy. Among these, siRNA-mediated gene silencing is a promising strategy in the treatment of diseases such as cancer. An efficient delivery system is required for the stable delivery and cellular uptake of this genetic material to be used for silencing the specific gene. Albumin is highly water soluble, toxic and non-immunogenic, biocompatible and biodegradable. In recent years, Bovine Serum Albumin (BSA) has been investigated as a new gene delivery system. Inhalation treatment method goes back to ancient times. This method is a step of parenteral treatment. In local inhalation administration, small amounts of liquid drug rapidly diffuse into the lung epithelium and penetrate the bloodstream. The effect starts immediately because the drug is not involved in the systemic circulation and reaches the lungs directly. The aim of this study was to load siRNA into albumin nanoparticles and to develop systems for inhaler application. For this purpose, in vitro characterization studies of the developed albumin based gene delivery system were performed. According to the results, applicability of this system as an inhaler for lung cancer was evaluated.