İmmobilizasyon stresine maruz kalmış farelerde etil pirüvatın etkilerinin araştırılması
Researching of the effects of ethyl pyruvat on mice which expose to i̇mmobilization stress
  1. Tez No: 556903
  2. Yazar: MİHRAB ABUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. HASAN AKKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, depresyon, fluoksetin, etil piruvat, immobilizasyon, Stress, depression, fluoxetine, ethyl pyruvat, immobilization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç:Bu çalışmada antioksidan ve antiinflamatuar etkinliği bilinen etil piruvatın; yaşam kalitesini etkileyen en önemli sağlık problemlerinden biri olan stres üzerine etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İmmobilizasyon stres modeliyle stres oluşturulan fareler gruba ayrıldı; 1.grup kontrol grubu ve 2. grup immobilizasyon stres grubu (İM) (7 gün süre ile günde 1 defa 1 ml steril salin enjeksiyonu intraperitoneal (i.p) ), 3.grup İM + Etil piruvat grubu (EP) ve 4. grup EP grubu (7 gün süre ile günde 1 defa 50 mg/kg enjeksiyon (i.p) ), 5.grup İM grubu + Fluoksetin(FLO) (7 gün süre ile günde 1 defa 5 mg/kg enjeksiyon (i.p) ) verilen farelerden oluştu. Yedinci günden sonra tüm gruplarda ağırlık kontrolü, açık alan testi, zorunlu yüzme testi ve pasif sakınma testi yapıldı ve grupların beyin dokularında BDNF, NGF, GPX ve SOD düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Deneyler sonucunda; İM grubunda anlamli bir şekilde ağırlık azalması, motor fonksiyonlarda bozulma, anksiyete ve depresyon benzeri davranışlar, öğrenme-bellek fonksiyonlarında bozulma ve biyokimyasal analizlerde BDNF, NGF, GPX ve SOD düzeylerinde azalma gözlenmiştir. İM+EP grubunda ise EP'nin kilo kaybına engel olmadığı, bozulan motor fonksiyonlarına olumlu bir etkisinin olmadığı ve NGF ve SOD düzeylerine anlamlı bir katkısı olmadığı gözlenmiştir. Fakat zorunlu yüzme testinde hareketlenmeyi arttırdığı ve BDNF ve GPX düzeylerini anlamlı bir şekilde normal değerelere yaklaştırdığı gözlenmiştir. Sonuç: Etil pirüvatın depresyon benzeri davranışları düzeltmede fluoksetine yakın derecede etki gösterdiği ve bu etkinin oksidatif hasarı azaltıp nörotofik faktörlerin sentezini artırarak gerçekleştirdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study we aim to show that the effects of ethyl pyruvat, is known as an antioxidant and anti-inflamatory agent, on the stress that influence quality of life and an important health problem. Material and Methods: Mice which was stressed by immobilization stres model put into 5 groups: 1st group; control group and 2nd group; immobilization stress group (IM) (1 ml of sterile saline intraperitoneal (i.p.) once a day for 7 days), 3rd group; İM+Ethy Pyruvat (EP) groupand 4th groupEP group ; (50 mg/kg (i.p.) once a day for 7 days), 5th group; İM+Fluoxetin (FLO) group; (5 mg/kg (i.p.) once a day for 7 days. After the 7th days weight controls, open field test, forced swimming test and passive avoidance test were made. Also in the brain tissue BDNF, NGF, GPX and SOD levels were measured Results:The result of the experiment, in the İM group there was a statistically significant decrease in the weight, deterioration in locomotor activity and learning and memory fonction and anxiety and behavior like depression. İn addition there was a significantly decrease in the levels of BDNF, NGF, GPX and SOD. In the IM+EP group; EP has no effect on the decrease of weigt, locomotor activity, learning-memory fonction and the levels of NGF and SOD. But in the forced swimming test; EP decreased immobilty timeand also increased significantly BDNF and GPX levels. Conclusion:As a result, ethyl pyruvat have effect rather like fluoxetin on depression-like behavior that induced by immobilization stres by reduce oxidative stres and enhance synthesis of neurotrophic factors.