Derin kazılarda ankraj parametrelerinin sayısal analizi
Numerical analysis of anchor parameters in deep excavations
  1. Tez No: 557063
  2. Yazar: GAMZE YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL UNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Derin kazı, Ankraj, PLAXIS, Yanal zemin basınçları, Deep excavation, Anchor, PLAXIS, Lateral earth pressures
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada, ankraj uygulama derinliğinin, ankraj eğimi ya da açısının ve duvar çakma derinliğinin tek sıra ankrajlı perde duvar davranışı üzerindeki etkisini araştırmak için parametrik bir çalışma yapılmıştır. Duvar çakma derinliği, ankraj kuvveti ve duvara etkiyen maksimum eğilme momenti değerleri tasarım esnasında limit denge yöntemine dayalı geleneksel yöntem kullanılarak belirlenmiştir. Yapılan çalışmada; ankraj uygulama derinliğinin, ankraj eğimi ya da açısının ve duvar çakma derinliğinin duvar deplasmanlarını, duvar eğilme momentlerini nasıl etkilediğinin yanısıra ankraj kuvvetleri, ankraj kök kuvvetleri ve tek sıra ankrajlı perde duvar ile desteklenmiş derin kazı problemine ait güvenlik katsayısı üzerindeki etkileri de araştırılmıştır. Duvarın yapısal tepkisini ve davranışını değerlendirmek için sayısal modelleme ve analizlerin yapılmasında sonlu elemanlar yöntemine dayanan PLAXIS 2D programı kullanılmıştır. Mevcut parametrelerin perde duvar davranışı üzerine etkileri PLAXIS 2D programı ile gerçekleştirilen analizlerden elde edilen sonuçlara göre ifade edilmiştir. Sonuçlar, ankraj uygulama derinliğinin artması ile maksimum eğilme momenti değerlerinin azaldığını, ankraj eğimlerinin artmasının duvar deplasmanlarında önemli sayılabilecek değişimler oluşturmadığını, duvar çakma derinliğindeki artışın ise ankraj kuvvetlerini ve ankraj kök kuvvetlerini önemli derecede etkilemediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a parametric study was carried out to investigate the effect of anchor application depth, anchor slope or angle and wall penetration depth on single row anchor wall behavior. The wall penetration depth, anchor force and maximum bending moment values acting on the wall were determined by using conventional method based on limit equilibrium method. In this study, investigated how anchor application depth, anchor slope or angle and wall penetration depth effect wall displacements, wall bending moments, as well as anchor forces, anchor bond forces and the safety of factor values of the deep excavation problem supported by a single row anchored curtain wall. In order to evaluate the structural response and behavior of the wall, PLAXIS 2D program based on the finite element method was used for numerical modeling and analysis. The effects of the existing parameters on the curtain wall behavior were expressed according to the results obtained from the analyses performed with PLAXIS 2D program. The results show that maximum bending moment values decrease with increasing anchor application depth and that increasing anchor slopes do not cause significant changes in wall displacements. In addition these, increase in the depth of wall penetration depth does not affect significantly, anchoring forces and anchoring bond forces.