Bitişik nizam yapılarda ankrajlı fore kazık uygulaması ve sayısal analizlerinin yapılması
Design and numerical analysis of anchored bored pile systems in adjacent buildings
  1. Tez No: 1004380
  2. Yazar: MERTCAN YAKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA VEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Derin Kazı, Ankrajlı Fore Kazık, Bitişik Nizam, SETAF, Geoteknik, Samsun, Betonarme yapılar, Killi zeminler, Yanal zemin basıncı, Yapı-zemin etkileşimi, Yumuşak zemin, Zayıf zeminler, Deep Excavation, Anchored Bored Pile, Adjacent Buildings, SETAF, Geotechnical, Samsun, Reinforced concrete structures, Clay soils, Lateral earth pressures, Soil-structure interaction, Soft soil, Poor soils
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Kentsel dönüşüm süreçlerinin hız kazandığı günümüzde, bitişik nizam yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerde gerçekleştirilen derin kazı uygulamaları, geoteknik mühendisliğinin en kritik çalışma alanlarından birini oluşturmaktadır. Özellikle sığ temelli mevcut yapıların kazı çukuruna komşu olduğu durumlarda, iksa sisteminin stabilitesi kadar, çevre yapılarda meydana gelebilecek olası deformasyonların kontrol altında tutulması da hayati önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında, Samsun ili İlkadım ilçesinde yer alan ve bitişik nizam yapılaşma koşullarına sahip bir derin kazı projesi vaka analizi olarak ele alınmıştır. Çalışmanın temel amacı, kohezyonlu zemin profiline sahip sahalarda uygulanan ankrajlı fore kazık iksa sistemlerinin geoteknik davranışını, iç kuvvet dağılımlarını ve deformasyon performansını faza bağlı analiz yöntemleriyle değerlendirmektir. Analizler, zemin-yapı etkileşimini yatak katsayısı yaklaşımıyla modelleyen ve Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY 2018) esaslarına uygun çözümler sunan SETAF yazılımı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Modelleme sürecinde; kademeli kazı aşamaları, ankraj ön germe kuvvetleri, aktif-pasif toprak basıncı değişimleri ve komşu yapı sürşarj yükleri sisteme entegre edilmiştir. Siltli kil (CL) ve marn birimlerinden oluşan zemin profilinde, 12,50 metre derinliğindeki kazı için tasarlanan ankrajlı fore kazık sisteminin moment, kesme kuvveti ve global stabilite tahkikleri yapılmıştır. Elde edilen analiz sonuçları, tasarlanan destek sisteminin güvenlik katsayılarının yönetmelik sınırlarını sağladığını ve hesaplanan maksimum yatay deplasman değerlerinin, komşu yapıların servis sınır durumlarını ihlal etmeyecek güvenli mertebelerde kaldığını göstermiştir. Sonuç olarak bu çalışma, şehir içi riskli kazılarda zemin parametrelerinin doğru karakterizasyonu ve inşaat aşamalarını dikkate alan analiz yöntemlerinin kullanılmasıyla, hem güvenli hem de ekonomik iksa tasarımlarının elde edilebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
With the acceleration of urban renewal processes, deep excavation applications in densely populated areas characterized by adjacent building layouts have become one of the most critical research fields in geotechnical engineering. Particularly in cases where existing structures with shallow foundations are adjacent to the excavation pit, controlling potential deformations in surrounding structures is of vital importance, as is ensuring the stability of the retaining system. In this thesis, a deep excavation project located in the İlkadım district of Samsun province, characterized by adjacent building conditions, is examined as a case study. The primary objective of this study is to evaluate the geotechnical behavior, internal force distributions, and deformation performance of anchored bored pile retaining systems in cohesive soil profiles using phase-dependent analysis methods. The analyses were conducted using SETAF software, which models soil-structure interaction based on the coefficient of subgrade reaction approach and provides solutions in compliance with the principles of the Turkish Building Earthquake Code (TBDY 2018). During the modeling process, staged excavation phases, anchor prestressing forces, variations in active and passive earth pressures, and surcharge loads from adjacent structures were integrated into the system. Bending moment, shear force, and global stability verifications were performed for the anchored bored pile system designed for a 12.50-meter deep excavation within a soil profile consisting of silty clay (CL) and marl units. The analysis results demonstrated that the safety factors of the designed support system satisfy the regulatory limits, and the calculated maximum horizontal displacement values remain within safe ranges that do not violate the serviceability limit states of the adjacent structures. In conclusion, this study highlights that safe and cost-effective retaining system designs can be achieved in urban deep excavations through the accurate characterization of soil parameters and the utilization of phase-dependent analysis methods that account for construction stages.