Malatya yöresinde modern seracılık yapılabilirliğinin ısıger-sera uzman sistemi ile araştırılması
Investigation of modern greenhouse feasibility with isiger-sera expert system in malatya region
  1. Tez No: 557081
  2. Yazar: MERVE ÖZFURUNCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİT ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Seralar, Seralarda Isıtma, Isı Tasarrufu, Uzman Sistem, Greenhouses, Heating in Greenhouses, HeatSaving, ExpertSystem
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Ülkemizde seracılığının yoğun olarak yapıldığı Akdeniz bölgesindeki seraların çoğunda ısıtma yapılmamaktadır. Aşırı soğuk günlerde önlem almak amacı ile olarak sadece dondan koruma için basit ısıtma yapılmaktadır. Sera ısıtma sistemlerinin sabit yatırım maliyetleri yüksektir. Bununla birlikte ısıtma yapılan seralardan elde edilecek üretim miktar ve kalitesi ile daha fazla gelir elde etmek mümkündür. Ancak, ürün fiyatlarındaki dalgalanmalar ve belirsizlikler üreticilerin bu tür yatırımlara yönelmesini engellemektedir. Seralarda ısıtma yükünün hesaplanmasında bölgesel olarak uzun yıllık iklim verileri, sera örtü malzemesi türü ve niteliği, ısı perdesi kullanımı, ısı perdesi türü, ısıtma sistemi, sera sızdırmazlık durumu, yetiştirilecek bitki türü, güneş radyasyonu, rüzgâr, aydınlatma vs. gibi birçok farklı parametre önemli rol oynamaktadır. Aynı zamanda hesaplanacak ısıtma yükü, projelenecek sistemin ısıtma gücünün belirlenmesinde de temel kıstastır. Bu sebeple hesaplamaların tam ve doğru olarak yapılması yatırım maliyeti ve sistemin etkinliği açısından önem arz etmektedir. Bu çalışma ile Malatya ili için farklı sera tipleri ve ısı tasarruf önlemlerine göre ısıtma sistemi projelerine temel teşkil eden ısıtma yükü, ISIGER-SERA uzman sistem yazılımı ile belirlenmiştir. Belirlenen ısıtma yükü, seracılığın yoğun olarak yapıldığı diğer illerdeki seralarla kıyaslanarak Malatya ilinin seracılık açısından potansiyeli değerlendirilmiştir. Ayrıca elde edilen sonuçlar üzerinden Malatya ili için en uygun sera tipi önerisi ile ısı tasarruf önlemleri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In most of the greenhouses in the Mediterranean region, where greenhouse cultivation is intense in our country, most of the greenhouses are not heated. For extreme frosty days, simple heating is provided only for frost protection. Greenhouse heating systems have high fixed investment costs. However, it is possible to generate more income with the quantity and quality of production from the heating greenhouses. However, fluctuations in product prices and uncertainties prevent producers from investing in such investments. In the calculation of the heating load in greenhouses, regional long-term climate data, type and nature of greenhouse covering material, heat curtain type, heat curtain type, heating system, greenhouse sealing condition, plant species to be grown, solar radiation, wind, lighting etc. Many different parameters such as play important role. At the same time, the heating load to be calculated is a basic criterion for determining the heating power of the system to be projected. Therefore, full and accurate calculations are important in terms of investment cost and efficiency of the system. With this study, heating load which is the basis for heating system projects according to different greenhouse types and heat saving measures for Malatya province has been determined by ISIGER-SERA expert system software. The determined heating load is compared with the greenhouses in other provinces where greenhouse cultivation is carried out and the potential of Malatya in greenhouse cultivation has been evaluated. In addition, the results obtained from the province of Malatya for the most appropriate type of greenhouse type and heats saving measures were discussed.