Antimikrobiyal özellikteki peptitler ile nanopartiküler sistemler yardımıyla yarı katı bir formülasyon geliştirilmesi
Design of a semi-solid formulation with antimicrobial peptides by nanoparticular systems
- Tez No: 557112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ÖYKÜ ÇETİN UYANIKGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Bioengineering, Biotechnology, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Yarı-katı, antimikrobiyal peptit, hBD-3, LL-37, veziküler sistemler, niozom, yara iyileşme, yara, Semi-solid, antimicrobial peptide, hBD-3, LL-37, vesicular systems, niosome, wound, wound healing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu tezde antimikrobiyal peptitler kullanılarak veziküler sistemler yardımı ile yara iyileştirme etkili bir yarı katı formülasyon geliştirilmesi üzerine çalışılmıştır. Veziküler sistemler, etkin madde olarak seçilen antimikrobiyal peptitlerin yara üzerine etki süresini uzatmak, stabilitesini artırmak amacı ile seçilmiş ve çalışma boyunca niozom formu üzerine iyileştirmeler yapılarak optimal formülasyona ulaşılmaya çalışılmıştır. En uygun formülasyona ulaşmak amacı ile, etkin madde in vitro yara iyileşme dozu belirlenmesi, niozom karakterizasyonunda mikroskobik gözlemler, partikül boyutu ve zeta potansiyel ölçümleri, diferansiyel tarama kalorimetre ölçümleri, taramalı elektron mikroskobu görüntüleri; yarı katı formülasyon karakterizasyonunda pH ve reoloji ölçümleri, dissolüsyon çalışmaları, stabilite incelemeleri ve salım kinetik modellemeleri tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the development of a semi-solid formulation with wound healing effect by using vesicular systems has been studied by using antimicrobial peptides. Vesicular systems were selected to extend the duration of action of antimicrobial peptides on the wound and to increase their stability. Improvements were made on niosome form throughout the study and optimal formulation was tried to be achieved. In order to reach the most suitable formulation, determination of wound healing dose in vitro in cell culture; microscopic observations, measurements of particle size and distrubution, zeta potential measurements, differential scanning calorimetry mesaurements, scanning electron microscopy imagining in niosome characterization; pH and rheology measurements, dissolution studies, stability investigations and release kinetic modelling in semi-solid formulation characterization were completed.