Mersin Serbest Bölgesi ve bölgede faaliyet gösteren Suriyeli şirketlerin bölge ekonomisindeki yeri
Mersi̇n Free Zone and the location of Syrian companies in the region economy
- Tez No: 557252
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TABAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Serbest bölge, Mersin serbest bölgesi, Suriyeli firmalar, Free zone, Mersin free zone, Syrian firms
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Finans ve Katılım Bankacılığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelere ve dünyanın küreselleşme sürecine bağlı olarak dış ticaret alanında liberal anlayış hız kazanmıştır. Özellikle ulaşım ve iletişim alanında yaşanan ilerlemeler, uluslararası ilişkileri ve ticareti geliştirmiştir. Ülkeler ticaret hacimlerinde artış sağlamak için birçok uygulamalar ortaya koymaktadır. Bu bağlamda Serbest Bölgeler dış ticareti desteklemeyi amaçlayan bir uygulama olmuştur. 1980'den itibaren Türkiye'nin ekonomi anlayışında dışa dönük ekonomi politikası benimsemesiyle Serbest Bölgeler sözü edilen ekonomik sistemin dikkate değer araçlarından biri olmuştur. Serbest Bölgeler Türkiye'nin dış ticaret hacmini, yabancı sermaye yatırımlarını ve istihdamını arttıran en büyük unsur haline gelmiştir. Çeşitli sebeplerle ülkelerinden ayrılan ve ülkelerindeki iç savaş ortamından kaçan Suriyeliler, daha göç sürecinin başında, 2014 yılında Mersin'i yatırım yaptıkları bir merkeze dönüştürmüşlerdir. Yalnızca 2014 yılı içinde 170 şirket kurmak suretiyle, Mersin'i sözü edilen yıl içinde en fazla yabancı şirket kurulan iller arasında üçüncü sıraya yükseltmişlerdir. Mersin Serbest Bölgesi'nde Mayıs 2019 sonu itibariyle faaliyette bulunan Suriyeli ortaklı firma sayısı 49 olarak tespit edilmiştir. Bu da bölgede bulunan firmalar içinde %11.7'lik bir orana tekabül etmektedir. Mersin Serbest Bölgesi'nin, Mersin limanından da faydalanarak ihracata yapılan yatırımlarından dolayı hem“Serbest Ticaret Bölgesi”hem de“Serbest Üretim Bölgesi”kurmaya elverişli olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The liberal understanding in the field of foreign trade has accelerated due to the developments in science and technology and the globalization process of the world. Advances in transport and communication, in particular, have improved international relations and trade. Countries put forward many practices to increase trade volumes. In this context, Free Zones became an application aimed at supporting foreign trade. From 1980 to adopt outward-oriented economic policies in Turkey's economy has been one of understanding with the Free Zones remarkable economic system tools mentioned. Free Zones in Turkey's foreign trade volume, has become the biggest factor increasing the foreign investment and employment. Syrians, who left their countries for various reasons and escaped from the civil war environment in their countries, turned Mersin into a center where they invested at the beginning of the migration process. By establishing 170 companies in 2014 alone, Mersin ranked third among the provinces with the highest number of foreign companies established in the said year. As of the end of May 2019, the number of Syrian partner companies operating in Mersin Free Zone is 49. This corresponds to a ratio of 11.7% among the companies in the region. It is thought that Mersin Free Zone may be convenient to establish both“Free Trade Zone”and "Free Production Zone dolayı due to its investments in exports by benefiting from Mersin port.