İstanbul mobilya fuarlarında özel tasarım stantlarının iç mekan açısından irdelenmesi
Examination of special design stands in istanbul furniture fairs for interior
- Tez No: 557608
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE YILDIRIM GÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: İstanbul Mobilya Fuarları, Özel Tasarım Stantlar, Fuar Stant Tasarımı, Sergileme Biçimleri, Istanbul Furniture Fairs, Special Design Stands, Exhibition Stands Design, Exhibition Forms
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sergileme insanlığın var oluşundan beri süre gelen bir eylemler dizisidir. Fuar organizasyonlarıyla sektör haline dönüşen sergileme eylemi ticari bir yapılanmaya bürünerek gerek katılımcılar gerekse müşteriler için gün geçtikçe artan oranda ilgi uyandırmaktadır. Artan bu talep doğrultusunda fuar organizasyonları aracılığıyla günümüzde pek çok disiplinin görev aldığı bir yapılanma ile profesyonel nitelikli bir hizmet ağı oluşturulmuştur. Bu disiplinler içinde önemli bir yere sahip olan İç Mimarlığın fuar organizasyonlarındaki rolüne dikkat çeken bu çalışmanın konusu ticari amaca hizmet eden mekansal bir yapılanmaya dönüşen sergileme ünitelerinin tasarım kararları üzerinedir. Bu düşünceden yola çıkılarak İstanbul'daki ulusal ve uluslararası mobilya fuarlarına (İmob ve İsmob) odaklanan bu çalışmanın amacı: özel tasarım stantlarının iç mekan açısından irdelenmesiyle, tasarıma etki eden parametrelerin yanı sıra imalat ve kurulum sürecine ışık tutacak bilgilerin açığa çıkarılmasıdır. Çalışmada genel bilgilerin yer aldığı giriş bölümünün ardından, kavramsal açıdan Türkiye'de fuar sektörünün gelişimine ve ticari bir sergileme ünitesi olarak fuarlardaki stant türlerinin açılımına ışık tutacak bilgiler yer almaktadır. Daha sonraki bölümlerde;“Mobilya Fuarlarında Özel Tasarım Stantları”na ilişkin bilgiler ışığında, örnek olarak İstanbul'daki ulusal ve uluslararası mobilya fuarlar (İmob ve İsmob) detaylı olarak incelenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma göstermektedir ki; mobilya fuarlarındaki özel tasarım stantlar, katılımcı ve tasarımcının yönlendirmesiyle müşterilere sergileme eylemi üzerinden geçici olarak farklı mekansal deneyimler kazandırmaktadır. Bu çalışma ile literatüre katkı sağlamanın yanı sıra katılımcı ve müşterinin beklentisini doğru kararlarla yönlendirerek fuar organizasyonlarında tasarımcının katkısını arttırıp İç Mimarlığın mesleki faaliyetlerine yönelik fayda sağlanması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The exhibition is a series of actions that have been around since the beginning of humanity. It has been transformed into a sector, organizations have become increasingly interesting for both the visitors and the customers by adopting a commercial structure. In line with this increasing demand, a professional service network has been established with structuring in which many disciplines take place today through fair organizations. Interior design which has an important role within these disciplines is the subject of this study that focuses on the design decisions of display units that serves commerce. From this point of view, this study focuses on national and international furniture exhibitions in Istanbul (Imob and Ismob). The aim of this study is to examine the interior design of stands in terms of interior space and manufacturing of these structures. After the introduction part where general information is explained, the development of the exhibitions in Turkey has been discussed conceptually afterwards. In addition to that, specialized stand design has been examined in detail in the national and the international furniture fairs in Istanbul (Imob and Ismob). As a result: this study shows that special design stands at furniture fairs give customers different spatial experiences through exhibits. In addition to contributing to the literature, there is a benefit of the professional activities of interior design with increasing the contribution of the designer in order to meet the expectations of both participants and customers are guided by fair organizations` well-informed decisions.