Periodontitis tedavisinde başlangıç periodontal tedavi uygulamasına ek olarak kullanılan diyot lazerin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of diode lasers addition to inital periodontal theraphy in the treatment of periodontitis
  1. Tez No: 557728
  2. Yazar: DAMLA AKBAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYLEM AYHAN ALKAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET CEMİL TALMAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Periodontitis, Diyot lazer, TNF-⍺, IL-1ß, CTXI, Periodontitis, Diode Laser, TNF-⍺, IL-1ß, CTXI
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı; periodontitis tanısı almış bireylerde, başlangıç periodontal tedavi uygulamasına ek olarak uygulanan diyot lazerin periodontal tedavideki etkinliğinin klinik periodontal indeksler (Gingival İndeks, Plak İndeksi, Sondlamada Kanama, Sondlanabilir Cep Derinliği, Klinik Ataçman Seviyesi) ve biyokimyasal belirteçler (TNF-α, IL-1β, CTX) açısından değerlendirilmesidir. Çalışmamıza, 22 sistemik olarak sağlıklı, periodontitis hastası dahil edilmiştir. Başlangıçta, 1, 3 ve 6. aylarda klinik periodontal parametreleri kaydedilmiş ve DOS örnekleri toplanmıştır. Rastgele seçilen çenelerin bir tarafını kontrol grubu bir tarafını lazer grubu oluşturmuştur. Kontrol grubunda yalnız kök yüzeyi düzleştirmesi uygulanmış, lazer grubunda ise kök yüzeyi düzleştirmesine ilave olarak diyot lazer uygulanmıştır. Çalışmamızda elde edilen sonuçlara göre, klinik parametrelerde her iki grupta da anlamlı bir düşüş izlenmiştir ancak gruplar arasında anlamlı bir fark izlenmemiştir.Biyokimyasal parametreler yönünden değerlendirildiğinde, TNF-⍺ ve IL-1ß seviyelerinde her iki grupta da başlangıç seviyelerine göre anlamlı bir düşüş meydana gelmiştir. CTXI seviyelerinde ise kontrol ve test grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Biyokimyasal parametreler yönünden gruplar arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır. Çalışmamızın sonucunda, periodontitis tedavisinde diyot lazer uygulamasının klinik ve biyokimyasal parametreler açısından periodontal tedaviye istatistiksel olarak anlamlı bir yarar sağlamadığı izlenmiştir. Bu konuyla ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate effectiveness of diode lasers addition to inital periodontal theraphy by assessment of periodontal clinical indexes (GI,PI, PPD, CAL, GI) and biochemical markers (TNF-α, IL-1β, CTXI). 22 systemically healthy, periodontitis patients were included in this study. Clinical periodontal parametres were recorded and GCF samples were collected in baseline, 1st, 3rd and 6th months. Test and control sites were chosen by randomization. At the control site, patients received SRP treatment alone; at the contralateral test site, they received SRP and laser treatment. Both groups showed significantly decrease in clinical parametres but there was no difference between groups. A significant decrease was shown in TNF-⍺ and IL-1ß levels in both groups. In control and test groups, no statistically significant differences were observed in CTXI levels. There was no significant difference between groups, in terms of biochemical parametres. It was concluded that, diode lasers did not provide significant improvements to periodontal treatment of periodontitis in terms of clinical and biochemical parameters. Further studies are needed on the use of laser for the treatment of periodontitis.