Radikal prostatektomi spesmenlerinde hyaluronidase-1 ekspresyonunun biyokimyasal relaps ile ilişkisi
Relation between biochemical recurrence and expression of hyaluronidase-1 in radical prostatectomy specimens
- Tez No: 557903
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN ÇAŞKURLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostat, biyokimyasal relapsi, hyaluronidase -1, PSA
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Lokalize prostat kanseri ön tanısı ile opere edilen hastalarda biyokimyasal relaps (BKR) oranlarını belirlemek, BKR üzerine etkili faktörleri tespit etmek ve Hyaluronidase-1 (HYAL-1) ile ilişkisini incelemektir. Materyal ve Metod: Hastanemiz üroloji kliniklerince operasyonları ve düzenli takipleri yapılan 100 radikal prostatektomi vakası retrospektif olarak incelendi. Radikal prostatektomi spesmeninin parafin bloklarında tümör bulunan kesitler HYAL-1 antikoru ile manuel yöntemle immünhistokimyasal olarak boyandı ve hafif,orta ve şiddetli olarak üç sınıfa kategorize edildi. Tüm spesmenler iki patolog tarafından değerlendirildi. Tüm hastalar postoperatif 3 er aylık aralarla düzenli takip edildi. Tüm hastaların TRUS biyopsideki ve radikal prostatektomi spesmenlerindeki tümör bulgularıyla postop biyokimyasal rekürrens ve nüks arasındaki ilişki de incelendi. Sonuçlar: Ortalama 59.8 aylık takipte toplamda 29 hastada nüks izlendi. HYAL-1 ekspresyonu ile nüks arasında ilişki saptanmadı. Multivariete cox analizinde TRUS biyopsi tümör kor yüzdesi, cerrahi sınır pozitifliği, kapsül tutulumu ve aşımı ile seminal vezikül tutulumu nüks ile ilişkili bulundu. HYAL-1 ekspresyonunun sensitivitesi %38, spesifitesi %63, PPD'i %30, NPD'i %71 olarak bulundu. Yorum: HYAL-1 ekspresyonu prostat kanseri nüksünü öngörememektedir. Tümör nüksü ve BKR ile ilgili bilgilerimize ek katkı sağlamayan bu bulgumuz bağlamında daha hassas genetik veya moleküler markerlarla yapılan ek çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective; To assess the ratio of biochemical relapse rate in patients underwent radical prostatectomy due to localised prostate cancer and to evaluate of risk factors on biochemical relapse rate and investigate the relation with Hyaluronidase -1 ( Hyal-1) Material and Methods; We retrospectively evaluated the data of one hundred patients underwent radical retropubic prostatectomy. Hyal 1 expression was evaluated manually by immunhistochemistry and area staining was graded for intensity as slight, moderate and severe. Two blinded pathologists evaluted the specimens. Follow up protocol was done by 3 months interval after radical prostatectomy. The relation between preoperative pathologic findings detected in transrectal ultrasound guided biopsy, final stage in radical prostatectomy specimens and biochemical recurrence rate,recurrence were also evalutated. Results; Tumor recurrence were detected in 29 patients with a median 59.8 month follow up. There was no relation between HYAL 1 expression and recurence. İn multivariate cox analysis, percentage of tumorcore detected in TRUS specimens and positive surgical margin, invasion of capsule and seminal vesicule detected in final pathology were correlated with recurrence. The sensitivity, spesifity and Positive predictive and negative predictive value of HYAL 1 expression were 38%, 63% and 30%, 71%, relatively. Conclusion; Hyal 1 expression was not found predictive for recurrence. Further molecular markers and genetic studies are needed to predict the biochemical recurence after radical prostatectomy. Keyword: Prostate, biochemical recurrence, hyaluronidase -1, PSA