Sosyal paylaşım sitelerinin sosyal ilişkilere etkisi üzerine bir araştırma: Kocaeli Üniversitesindeki facebook kullanıcıları üzerine örnek çalışma
A research on the effects of social sharing sites on social relations: Case study on facebook users at Kocaeli University
  1. Tez No: 557913
  2. Yazar: ZERROUKI İLYASSİNE TENGOUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT GÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Ağ Siteleri, Facebook, Sanal Topluluk, Sosyal İlişki, Social Networking Websites, Facebook, Virtual Community, Social Relationship
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma sosyal medya kullanımının sosyal ilişkiler üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Yukarıda belirtilen amacı gerçekleştirmek için, 375 kişiye, sosyal ağ kullanımı hakkındaki görüşlerini ortaya çıkarmak için bir anket yapılmıştır. Anket üç ana bölüme ayrılmıştır: İlk olarak, Facebook kullanmanın alışkanlıkları ve kalıpları; İkincisi, Facebook kullanmanın motivasyonları ve ihtiyaçları; Üçüncüsü, Facebook ve sosyal ilişkiler üzerindeki etkisi. Anketin analizi, ankete katılanların çoğunluğunu Facebook'u kullanmak için bir saatten az zaman harcadığını, insanlarla iletişim kurmayı, oyun oynamayı ve uygulamaları kullanmayı tercih ettiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca geceleri bu siteyi kullanmaktadırlar. Katılımcıların çoğu bu sitede gezinirken gerçek adlarını kullanmaktadır. Ayrıca katılımcıların büyük bir yüzdesi yabancılardan gelen istekleri kabul etmemektedir. Sonuçlar, Facebook'un kullanıcıların büyük oranda diğer insanlarla iletişim ve etkileşim kurmasına olarak tanıdığını göstermektedir. Ayrıca merak ve bilgiye ulaşmada kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca, sonuçlar Facebook'taki kadın ve erkek kullanıcıların arasında çok büyük fark olduğunu da gözler önüne sermektedir. Dahası, bu sitelerin kullanımının sosyal yaşam üzerinde önemli bir etkisinin olmadığı ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
The present study aims at investigating the effects of the using social media on social relations. To achieve the aforementioned aim, a questionnaire was addressed to 375 people to elicit their opinions about the use of social network. The questionnaire was divided into three major parts. First, the habits and patterns of using Facebook. second, the motivations and needs of using Facebook. Third, Facebook and its impact on social relations. The analysis of the questionnaire revealed that the majority of the respondents spend less than an hour in using Facebook, they prefer to communicate with people, play games and use applications. furthermore, they use this site at night. Many respondents use their real names while navigating this site. There is also a large percentage of respondents who do not accept the invitation from strangers. The results also showed that Facebook provides to the users a large proportion of communication and interaction with other people it also satisfies their curiosity and facilitate the access to information. In addition, the results showed that there is a huge difference between male and females users of Facebook. furthermore, the study found that the use of this site does not have a significant effect on social life.