İslâm fıkhında borç/karz akdi ve yükümlülükleri
Contracts and obligations of loan for consumpti̇on in Islamic fiqh
- Tez No: 557914
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Karz akdi, Karz-ı hasen, Ödünç verme, Mukrız, Müstakrız, Loan for consumption, Benevolent Loan, Grant a loan, Lender, Borrower
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Karz akdi, temel gayesi insanların ihtiyaçlarını dünyevî bir menfaat beklemeksizin karşılamayı hedef alan, tamamen insanî erdemleri göz önünde bulunduran yardımlaşma ve dayanışma esasına dayalı bir akid sistemidir. Bu çalışma karz akdini, muâsır âlimlerin eserlerinden de yararlanarak, İslâm fıkhının temel kaynak kitaplarından konuyla ilgili bilgileri kendi alt başlıklarında inceleyerek sistematik bir bilgi sunmak, mezhep imâmlarının farklı görüşlerini ortaya koyup bu akdin işlerlik kazanması hususunda tahliller ve mukayeseler yaparak kanaatimizi ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. İslâm fıkhında müsemmâ akidler arasında yer alan karz akdinin, her ne kadar zamanımızda işlevi zayıflasa da özellikle, İslâm'ın faiz yasağına karşı duyarlı olup, faize bulaşmadan hayatlarını devam ettirebilmek amacıyla zarûri ihtiyaçları için ödünç talep edenler açısından varlığına ihtiyaç devam etmektedir. Giriş ve üç bölümden oluşan çalışmamızın giriş bölümünde araştırma konusunun önemi, amacı, kapsamı, metodu ve konuyla ilgili daha önceden yapılmış çalışmalar ele alınmıştır. birinci bölümünde karzın manası, mahiyeti, şer'î dayanağı ve unsurlarından; ikinci bölümünde karzla ilgili çeşitli hükümlerden; üçüncü bölümünde ise, karzın bazı benzeri akidlerle ilişkisi ve karz teminine yönelik bazı hukuki işlemlerden bahsettik. Çalışmamıza kısa bir sonuç ve değerlendirme bölümüyle son verdik.
Özet (Çeviri)
Loan for consumption is a contractual system based on the principle of solidarity which aims to meet people's need without expecting any benefit considering the humanitarian values. In our study, we gathered information about loan for consumption from verdicts of main fiqh books and examined them by making use of the studies of modern world's legal experts. We carried out this work with the aim of expressing our opinion by sharing different points of views of the sect İmâms and make comparisons to bring loan for consumption into use. Despite its functionality is at low levels now, loan for consumption is still among the voluntary agreements according to Islamic fiqh. Existence of loan for consumption is needed especially because of the fact that Islam forbids interest and there are significant amount of people who don't want to be part of any side of a loan on interest for their essential needs. Our study consists of introduction and three other sections. In the introduction part, importance, aim and the scope of the research topic are mentioned. We also gave examples from other studies done beforehand. In the first part, the meaning, nature and legal basis of loan for consumption are explained. In the second part, the elements and miscellenaous provisions are given place. In the third part, comparison of loan for consumption to similar agreements and several legal steps regarding obtaining this type of loan are mentioned. We ended our study with a conclusion and evaluation section.