Yol yapım inşaatı işçilerinde sağlık algısı, sağlık riskleri ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları
Health perception, health risks and healthy lifestyle behaviours of road construction workers
- Tez No: 558168
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASİBE KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İşçi Sağlığı, Sağlıklı Yaşam Biçimi, Sağlık Alışkanlıkları, Occupational health, healthy lifestyle, health behaviours
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Yol Yapım inşaatı işçilerinde sağlık algısı, sağlık riskleri ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları Amaç: Bu araştırmanın amacı yol inşaatında çalışan işçilerin sağlık algısı, sağlık riskleri ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma Mart 2019 tarihinde İstanbul'da özel bir şantiyede çalışan 412 işçi ile yapılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen sosyodemografik anket formu, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II ve Sağlık Algısı Ölçeği ile toplanmıştır. Veriler SPSS 21,0 paket programı kullanılarak tanımlayıcı istatistikler, T-testi, Mann Whitney U testi ve tek yönlü varyans analizi ile değerlendirildi. Yanılma düzeyi 0.05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Katılımcıların tümü erkek işçilerdir. Katılımcıların %51,2'si sigara, %10,2'si alkol kullanmaktadır. İşçilerin %16,5'i daha önce bir iş kazası geçirdiğini bildirmiştir. Katılımcıların %47'sinin beden kitle indeksi 25'in üzerindedir ve %79,6'sı düzenli egzersiz yapmamaktadır. SYBD II ortalama puanı 208 üzerinden 127,04 ± 24,5 olarak bulunmuştur. İşçiler en yüksek puanı manevi gelişim (2,7 ± ,6) alt boyutundan almışlardır. En düşük puanı ise fiziksel aktivite (2,1 ± ,6) alt boyutundan almışlardır. Eğitim seviyesi ve medeni durum ile SYBD II puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Gelirini düşük olarak ifade eden işçilerin SYBD II ortalama puanı, gelirini yüksek olarak ifade eden işçilerin SYBD II ortalama puanından daha düşüktür (p< ,01). Katılımcıları %64,8'i sağlıklarını önemsediklerini ve %41,4'ü sağlıklı olmanın şans işi olduğunu ifade etmiştir. Sonuçlar: İşçiler riskli sağlık davranışları sergilemektedir. Gelir düzeyi sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Health perception, health risks and healthy lifestyle behaviours of road construction workers Purpose: The purpose of this study is to determine the health perception, health risks and healthy lifestyle behaviours of road construction workers. Materials and Methods: This descriptive study was conducted in March, 2019 with 412 road construction workers in Istanbul/Turkey. Data were collected by using a Questionnaire, Health Perception Scale and Health Promoting Lifestyle Profile II (HPLP II). T-test, Mann Whitney U and one-way analysis of variance were used for data analysis. Statistically, significance is set at p < .05. Results: All of the participants were male workers. 51,2 % of participants were smoker, 10.2% were alcohol user.16,5% of participants reported having had a work accident before. 47% of participants had body mass index over 25 and 79,6% did not exercise regularly. HPLP II mean score 127,04 ± 24,5 out of 208 was found. The highest mean score of the workers was spiritual growth (2,7 ± ,6) on the other hand the lowest mean score was physical activity (2,1 ± ,6). There was no statistically difference between total HPLP II scores and education level and marital status. The HPLP II mean score of workers whose have low income were lower than the workers whose have high income (p< ,01). 64,8% of the participants stated that they care about their health, 41,4% said that they believed that being healthy was a chance. Conclusion and Recommendations: These results show that road construction workers have unhealthy lifestyle behaviours. Income status influences healthy lifestyle behaviours.