Gençlik merkezi faaliyetleri ve üyelerin gençlik merkezlerini kullanım düzeylerinin incelenmesi
Youth center activites and investigation of members'level of use of youth centers
- Tez No: 558169
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜSTEM ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Youth Center, Physical Education, Sport, Leisure
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı; Gençlik Spor İl Müdürlüklerine bağlı Gençlik Merkezleri (GM) faaliyetleri ve üyelerin Gençlik Merkezlerini kullanım düzeylerinin incelenmesi, buna ilişkin alt boyutlar (rahatlama, sosyal, psikolojik, fizyolojik, eğitim ve fiziksel yapı) ve bazı değişkenler (cinsiyet, gençlik merkezine üyelik süresi, gençlik merkezine gitme sıklığı ve üye olunan gençlik merkezleri) arasındaki ilişki ve farklılıkları ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemini Kırıkkale Yahşihan Gençlik Merkezi, Kocaeli Uluslararası Gençlik Merkezi, Van Tuşba Gençlik Merkezi, Trabzon Sürmene Gençlik Merkezi ve Diyarbakır'daki Bağlar Gençlik Merkezi üyeleri oluşturmuştur. Araştırmaya gönüllü olarak 359 (% 64) kadın ve 202 (% 36) erkek olmak üzere, yaş ortalamsı en çok 16-19 (% 38,5) aralığında olan toplam 561 kişi katılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında, kişisel bilgi formunun yanında araştırmacı tarafından geliştirilen“Gençlik Merkezi Üyelerinin Gençlik Merkezleri İle İlgili Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek tasarlanırken Beard ve Ragheb (1980) tarafından geliştirilmiş olan Serbest Zaman Tatmin Ölçeği (SZTÖ-Uzun Versiyon) yararlanılmış ve uzman görüşüne başvurulmuştur. Gençlerin, GM'lerine ilişkin tutumlarının alt boyutlarına ilişkin ortalama ve standart sapma sonuçlarına göre değerlendirildiğinde en yüksek ortalamanın psikolojik boyutta elde edildiği tespit edimiştir. Bu boyuta ilişkin maddelerde gençlerin kendilerine olan güvenleri ile beceri edinmedeki cesaretlerinin artması, kendilerini stresten uzak, rahat ve güvende hissetmeleri, faaliyetleri özgürce seçebilmeleri konularında oldukça olumlu bir tutuma sahip olduklarını söyleyebiliriz. Araştırma bulgularının cinsiyet değişkenine göre değerlendirildiği T testi analizinde genel olarak kadın ve erkek katılımcıların tutumlarında önemli bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the free time satisfaction level of the members of youth centers (GM) affiliated with the Provincial Directorates of Youth Directorates of Youth and Sports, and some dimensions and variables related to the level of free time satisfaction( gender, duration of membership to the youth center, frequency of attending the youth center and the member youth centers) and also to reveal relation and differencies between them. The population of the study consisted of youth center members in Kırıkkale Yahşihan Youth Center, Kocaeli International Youth Center, Van Tuşba Youth Center, Trabzon Sürmene Youth Center and Diyarbakır Bağlar Youth Center. A total of 561 people (359 (64%) females and 202 (36%) males) with a mean age of 16-19 (38.5%) were enrolled voluntarily. In addition to the personal information form, Attitude Scale of Youth Center Members Related to Youth Centers en developed by the researcher was used to collect the research data. The scale was designed by Beard and Ragheb (1980) developed Free Time Satisfaction Scale (SRS-Long Version) was used and the expert opinion was sought. When the average and standard deviation results of the sub-dimensions of youth attitudes towards GMs were evaluated, it was found that the highest average was obtained in the psychological dimension. In the items related to this dimension, we can say that young people have a very positive attitude about their self-confidence and their courage in acquiring skills, feeling themselves free from stress, feeling comfortable and safe, and choosing activities freely. In the T test analysis, in which the findings of the study were evaluated according to the gender variable, there was no significant difference in the attitudes of male and female participants in general. As a result of the Anova and Tukey analyzes on whether there is a significant difference between the provinces in which the research was conducted, attitudes of Kırıkkale and Kocaeli GMs in terms of relaxation, social, physiological, education and physical structure dimensions were found to be more positive than Van and Trabzon provinces. his study will guide the studies that will be carried out in accordance with the research topic in the future.