Murray Bookchin'ın toplumsal ekoloji anlayışı üzerine bir çalışma
A study on Murray Bookchin's conception of social ecology
- Tez No: 558478
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL KUYURTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Murray Bookchin, Toplumsal Ekoloji, Ekolojik Özgürlük Etiği, Ekoloji Etiği, Ekolojik Kriz, Murray Bookchin, Social Ecology, Ethics of Freedom, Ecological Crisis, Ecological Ethics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın konusu Murray Bookchin'in toplumsal ekoloji anlayışıdır. Bookchin'in toplumsal ekoloji anlayışı doğaya, insana, topluma ve daha bir çok konuya ilişkin kapsamlı bir fikirler bütünüdür. Fakat bu çalışmada, bu yaklaşımın sadece etik boyutu olarak öne sürülen ekolojik özgürlük etiği veya başka bir deyişle tamamlayıcılık etiği ele alınmaktadır. Bu etiğin hangi felsefi temeller üzerine kurulduğu, hangi bakımlardan diğer ekolojik etik anlayışlardan farklılaştığı, ne tür argümanlar, ilkeler, öneriler sunduğu, pratiği ve bu görüşe yönelik ileri sürülen bazı eleştiriler incelenmektedir. Bookchin'in bu etiğini incelememizin nedeni, ekolojik kriz başta olmak üzere günümüzün toplumsal sorunlarının aşılmasına yönelik ortaya çıkan çabaların veya etiklerin içerisinde önemli bir yere sahip olmasıdır. Bu etiğin önemli olmasının nedeni, daha çok aydınlanmacı bir geleneğe yaslanarak akılcı, doğalcı, özgürlükçü ve evrimci bir perspektiften nesnel ekolojik bir etiğin felsefi temellerini evrimsel doğanın diyalektik gelişiminde, Bookchin'in ifadesiyle diyalektik doğalcılıkta bulmasındandır. Bu etik en kaba haliyle, insanın doğayla olan ilişkisinin, çeşitlilik içinde birlik, telafi edicilik, iyileştiricilik, karşılıklı bağımlılık, yardımlaşma, bütüncülük ve tamamlayıcılık gibi ilkelere dayalı olması gerektiğini ileri sürer.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is on the social ecology of Murray Bookchin. Bookchin's understanding of social ecology is a comprehensive set of ideas on nature, people, society and many other topics. However, in this study, the ethics of ecological freedom, in other words, the ethics of complementarity, is discussed. On which philosophical foundations this ethics is based, in what respects it differentiates from other ecological ethical understandings, what kinds of arguments, principles, suggestions, practices, and some criticisms of this view are examined. The reason why we examine Bookchin's ethics is that it has a significant place in the efforts or ethics of overcoming today's social problems, especially the ecological crisis. The reason why this ethics is important is that the philosophical basis of an objective ecological ethic from a rational, naturalist, libertarian and evolutionist perspective, leaning on the enlightenment tradition, through dialectical development of the evolutionary nature, as Bookchin calls it, through dialectical naturalism. This ethic argues that man's relation to nature must be based on such principles as the unity in diversity, compensation, recuperation, interdependence, solidarity, wholeness and complementarity.