Ehl-i Hadis ve Ehl-i Rey'in görüşlerinin karşılaştırılması
Comparison of the views of ehl-i hadith and ehl-i rey
- Tez No: 558500
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF BENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ehl-i Hadis, Ehl-i Rey, Ebu Hanife, iman, Ehl-i Hadith, Ehl-i Reey, Abu Hanifa, Faith
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Ehl-i Hadis ekolü, Kur'an ve sünneti merkeze alan bir yaklaşımla görüşler ileri süren bir düşünce ekolü olarak temayüz etmiştir. İlk dönemde kullanmış oldukları bu yöntem ile bidat fırka ve fikirlerine karşı, kendi ifadeleriyle Kur'an ve sünnetin savunuculuğunu yaptıkları iddiasındadırlar. Ehl-i Rey ekolü, Ehl-i Hadis'in isimlendirmesiyle Haricilik, Mürcie, Şia, Kaderiyye, Cebriyye, Mutezile gibi pek çok mezhebi ve Ebu Hanife gibi pek çok ismi bünyesinde barındıran bir düşünce ekolüdür. Bu şekilde bir isimlendirme, akıl-nakil birlikteliğinde aklı ön plana çıkararak, Ehl-i Hadis'e karşı muhalif görüşler ortaya koymalarından kaynaklanmaktadır. Ebu Hanife, Ehl-i Rey içerisinde şüphesiz ayrı bir yere sahiptir. Onun Ehl-i Rey içerisinde zikredilmesi, görüşlerini oluştururken kullanmış olduğu yöntem ve yaşadığı coğrafyanın farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Ehl-i Hadis ile Ehl-i Rey arasında meydana gelen mücadeleler, daha çok imanın mahiyeti, iman-amel ilişkisi, imanın artması ve eksilmesi, büyük günah meselesi, Allah'ın sıfatları meselesi, kader inancı, insanın özgürlüğü, imamet meselesi üzerinde gerçekleşmiştir. Bu çalışmamız Ehl-i Hadis ile Ehl-i Rey arasında, itikadi konularda yaşanan fikri eleştirileri ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Ehl-i Hadith school is characterized as a school of thought that proposes views with a central approach to the Qur'an and Sunnah. In the first period, they claim that they advocate the Qur'an and Sunnah against their ideas and ideas. The Ehl-i Rey School is a school of thought that includes many names such as Khawarq, Mawery, Shia, Kaderiyye, Cebriyya, Mutezile and many other names such as Abu Hanifa. In this way, a naming comes to the forefront of reasoning in the mindfulness of the mind-transfer. Abu Hanifa, undoubtedly has a special place in Ehl-i Rey. The mentioning of him in the Ehl-i Rey stems from the fact that he used his ideas and the geography in which he lived. The struggles between Ahl al-Hadith and Ehl-i Rey were more related to the nature of faith, the relation between faith and dexterity, the increase of faith, the issue of great sin, the question of the attributes of God, the belief in fate, the freedom of man, and the question of imam.This study aims to put forward the intellectual criticism of itatic subjects between Ahl al-Hadith and Ehl-i Rey.