Türkiye'ye yönelik yabancı göçünün kentleşme, kent kültürü ve gündelik yaşam pratikleri üzerine etkisi: Alanya örneği
Urbanization of foreign Turkey for migration, urban culture and everyday life on the practical effect: Alanya example
- Tez No: 558582
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVCAN GÜLEÇ SOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Migration, Foreign citizens, Urbanization, City Culture, Alanya
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışmada, yabancı yerleşik göçmenlerin gözde mekânlarından biri olan Antalya'nın Alanya ilçesi çalışma alanı olarak seçilmiştir. Alanya sadece Türkiye'deki vatandaşların değil dünyanın birçok yerinden insanların yaşamak için tercih ettiği bir yer olarak karşımıza çıkmaktadır. Hem ılıman iklimi hem de kent yaşamanın kolaylığı ve ucuzluğu birçok yabancının Alanya'yı tercih etmesinde etkili olmaktadır. Bu çalışmada, Alanya'ya yerleşmiş olan yabancı yerleşik vatandaşların Alanya'ya ve Alanya halkına olan ekonomik, sosyal ve kültürel etkilerinin neler olduğu, Alanya'yı tercih etme nedenlerinin neler olduğu ve Alanya'da yaşayan Türk vatandaşların yabancı yerleşik vatandaşlar ile olan görüşlerinin neler olduğu araştırılmıştır. Yapılan araştırmada toplam 19 yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakat uygulanmıştır. Yapılan 19 yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatın 10 tanesi Türk vatandaşları görüşlerini ortaya koymaya çalışırken 9 tanesi de yabancı yerleşik vatandaşların görüşlerini ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Bu çalışmanın konusu başka ülkelerden Alanya'ya göç eden bireylerin kente olan etkilerinin neler olduğudur. Çalışmada, ekonomik, toplumsal, kültürel, sosyal dönüşümlerin yaşanmasında önemli bir role sahip olduğu düşünülen yabancı yerleşik göçlerinin, Alanya'da yaşayan Türk vatandaşlar ve yabancı yerleşik vatandaşlar tarafından nasıl algılandığı yarı yapılandırılmış mülakat çalışması ile ortaya koyulmaya çalışılmaktadır. Bu noktada Alanya'ya yerleşen yabancıların Alanya'ya yerleşme nedenleri, Alanya'daki memnuniyet durumları, Alanya'da yaşayan Türk vatandaşlar ile olan ilişkilerinin nasıl olduğu ve Alanya'dan başka bir yere göç etmeyi düşünüp düşünmedikleri konuları üzerinde durulmaktadır. Mülakatlar sonucunda Alanya'da ikamet eden Türk vatandaşların ekonomik noktada yabancı yerleşik göçmenleri kabullendikleri gözlemlenirken, Alanya'da yabancı sayısının artmasından ve Alanya'ya yerleşmek amacıyla gelen vatandaşların Alanya'dan mülk alımlarını desteklemedikleri gözlemlenmiştir. Bunun yanında Alanya'ya yerleşen yabancı yerleşik vatandaşların Alanya'yı tercih etme nedenleri Alanya'nın sahip olduğu coğrafi koşularının yanında, evliliklerin de yabancı uyruklu vatandaşların Alanya'ya yerleşmesi üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelime: Göç, Yabancı Yerleşik Vatandaşlar, Kentleşme, Kent Kültürü, Alanya.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the district of Alanya in Antalya which is one of the favorite places of foreign setters, was chosen as the study area. Alanya only as a place where people choose tol ive in mony parts of the word is not citizens of the Turkey citizens. Both the temperate climate and easy life and cheapness of urban life have been influetial in numerous foreigners to choose Alanya. In this study, what are the economic, social and cutural impocts of the residents of Alanya people who are settled in Alanya or people who life in Alanya, what are the reasons for choosing Alanya what are the opinions of Turkish citizens living in Alanya it was researched. Nineteen semi- structwed in-depth interviews were implemented . Of the nineteen semi- structwed in-depth interviews conducted, ten of them tried to put for word the views of Turkish citizens, while nine of then were prepared to reveal interviews of the settled citizens. As a result of the interviews, it was observed that Turkish, citizens residind in Alanya accepted foreign resident immigrants at the economic Point, while the number of foreigners in Alanya in ceased and the citezs who come to Alanya to setle in Alanya did not support their purchases of property from Alanya. İn additian to the geographic canditions of Alanya, foreign cirtizens living in Alanya, the residents of Alanya, has been found to be effective on the settlement of foreign citizens in Alanya in the irmarriages. The subject of this study is the effects of the individuals who migrated to Alanya from other countries. İn this study, semi- structured interviews are arried out to determine how foreign in habitants living in Alanya are perceived by Turkish citizens and foreign residents who are considered to have on significant role in ekonomik, social, cultural and social transformations. At this Point, the reasons of foreign settling in Alanya, the reasons for settling in Alanya the satisfaction. Stuations in Alanya, the relationship whit the Turkish citizens living in Alanya and how they think about whereher to more from Alanya to another place is focused on.