Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde yüklenicinin teslim borcunun ifasında süre uzama halleri
Conditions for the extension of delivery time for the undertaker in building construction contract in return for flat
- Tez No: 558603
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi, Yüklenicinin Teslim Borcu, Teslim Süresinin Uzaması, Ek Süre, Construction Contract in return for Flat, Delivery Liability of Undertaker, Prolongation of Delivery Time, Additional Time
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, yüklenicinin, arsa sahibinin arsası üzerine bütünlük arzeden bağımsız bölümler inşa etmeyi üstlendiği, arsa sahibinin ise bedel olarak yükleniciye, arsa payı devretmeyi taahhüt ettiği sözleşmeyi ifade eder. Uygulamada bazen yüklenicinin sözleşmede belirlenen veya inşaatın tamamlanarak teslim edilmesi için gereken uygun süre içerisinde edimini yerine getirmemesi söz konusu olmaktadır. Böyle bir durumda kural olarak yüklenici temerrüde düşer ve temerrüdün sonuçlarına katlanmak zorunda kalır. Ancak bazı durumlarda inşaatın teslim süresinin uzayacağı kabul edilir. Böylelikle yüklenici temerrüde düşmez ve inşaatı bu ek süre içerisinde tamamlayarak teslim edebilir. Bu çalışmamızda öncelikle genel olarak kat karşılığı inşaat sözleşmesinden bahsedilmiş, bu sözleşmenin tanımı, şekli ve tarafların borçları incelenmiştir. Daha sonra çalışmamızın asıl konusunu oluşturan yüklenicinin teslim süresinin uzamasının şartları ve uygulamada sıklıkla görülen inşaat süresinin uzamasına neden olan haller incelenmiş, bu hallerin sonuçları, yargı kararları ve doktrindeki görüşler ışığında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Construction contract in return for flat stands for the contract made between the land owner, who has a land but not the means to finance a construction on his/her land, and the undertaker in return for a part of independent section to be constructed on his/her land. Sometimes, it becomes impossible for the undertaker to fulfill his duties within the specified time limits in the contract and submit his/her share to the landowner after completing the construction. In such a case, the undertaker lapses into default as a rule and he/she will have to bear its consequences. However, in some cases it is acknowledged that the delivery time for construction might be changed. By this way, the undertaker does not lapse into default and he/she could deliver the construction within this extra time period. The study generally outlines the system of construction contracts in return for flat as well as analyzing its definition, form and liabilities of both parties. Then, the conditions for the extension of delivery time for the undertaker to complete construction as well as frequently seen conditions causing delay in the delivery time of construction, the outcomes of these conditions, relevant judicial decisions in accordance with relevant doctrines.