Bayburt kırklartepe barajı eksen yeri ve göl alanının kaya kütle geçirimliliğinin jeofizik ve jeoteknik yöntemlerle belirlenmesi
Determination of the rock mass permeability of bayburt kirklartepe dam axis location and lake area by using geophysical and geotechnical methods
- Tez No: 558770
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ŞEREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kırklartepe Barajı, Geçirimlilik, Jeofizik ve Jeoteknik Yöntem, Kırklartepe Dam, Permeability, Geophysical and Geotechnical Methods
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Son yıllarda inşa edilen büyük mühendislik yapıları içerisinde barajlar, ön fizibilite çalışmalarının titizlikle ele alınması, teknik ve ekonomik yapılabilirliklerinin ciddi bir şekilde değerlendirilmesi ve en uygun mühendislik çözümlerinin getirilmesi gereken önemli mühendislik yapılarındandır. Bu nedenle baraj inşası öncesinde, özellikle eksen yeri ve göl alanındaki kaya kütlelerinin geçirimliliği belirlenmesi gereken en önemli fiziksel parametredir. Bu tez çalışmasında, Bayburt-Kırklartepe baraj alanındaki kaya kütlesinin geçirimliliğinin yerinde belirlenmesinde, uygulaması zaman alıcı ve pahalı olan sondaj çalışmaları ve basınçlı su testleri (BST) en aza indirilip saha karakteristiği ve proje özellikleri dikkate alınarak, kaya kütlesinin geçirimliliği daha düşük maliyetli, inceleme alanının tamamını kapsayacak şekilde veri toplayabilen ve daha pratik ölçüm yapılabilen jeofizik yöntemlerden elde edilen veriler yardımıyla belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, yerinde yapılan BST testlerinden elde edilen Lugeon (LU) değerleri ile jeofizik ve jeoteknik parametreler karşılaştırılarak kaya kütlesinin geçirimliliğini belirlemeye yönelik deneysel eşitlikler belirlenmiştir. Bu eşitlikler arasında kaya kütlesinin geçirimliliğini etkileyen parametrelerden Schmidt sertliği, P ve S dalga hızları (Vp,Vs) ve özdirenç değerleri ile Lugeon değerleri dikkate alınarak incelenen baraj alanındaki metamorfik kaya kütlesine ait geçirimlilik sınıflaması yapılmıştır. Yapılan istatistiksel değerlendirmeler ve bölgelendirmeler sonucunda, Lugeon geçirimlilik sınıf aralıkları dikkate alınarak, oluşturulan geçirimlilik sınıflamasında litolojik derinlik, Schmidt sertliği, P dalga hızı, S dalga hızı ve özdirenç değerleri karşılaştırılarak inceleme alanında yayılım gösteren metamorfik kaya kütlesinin geçirimli özelliğe sahip olduğu belirlenmiştir. İstatistiksel analizlerden en iyi performans gösteren eşitliklerin LU-Vp ve LU-Vs arasında olduğu görülmüştür. Son olarak, Pulur metamorfik kaya kütlesi Lugeon sınıf aralıklarına göre geçirimsiz ve çok geçirimli değer aralıklarında sınırlandırılarak geçirimsiz kaya kütlesi için; P dalga hızı, S dalga hızı ve özdirenç değerleri sırasıyla 2000-3500 m/s, 950-1300 m/s ve 300-950 Ohm.m arasında, çok geçirimli kaya kütlesi için; 950-2000 m/s, 550-950 m/s ve10-300 Ohm.m arasında değiştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Among the major engineering structures built in recent years, dams are one of the important engineering structures that need to be meticulously handled with pre-feasibility studies and seriously evaluated in terms of their technical and economic feasibility to come up with the most appropriate engineering solutions. Therefore, determination of permeability of rock masses in axis location and lake area is the most important parameter before construction. In this study, it is aimed to determine the permeability of the rock mass in the Bayburt-Kırklartepe dam site by getting help from the data obtained from the geophysical methods that can collect data covering the entire area of the rock mass with lower costs and less permeability of the rock mass as well as considering the field characteristics and project features and minimizing the use of drilling operations and pressurized water tests (BST) which are difficult and costly to implement. In this context, the empirical equations for determining the permeability of the rock mass have been proposed by comparing the Lugeon values obtained from on-site BST tests and geophysical and geotechnical parameters. Among these equations, Schmidt hardness, P and S wave velocity (Vp, Vs) and resistivity values, and Lugeon values were taken into consideration as parameters affecting the permeability of rock mass, and the permeability classification of metamorphic rock mass was formed. As a result of the statistical evaluations and zoning for dam axis location, it was determined that the metamorphic rock mass spreading in the study area has a permeability characteristic by comparing lithological depth, Schmidt hardness, Vp, Vs and resistivity values in the permeability classification which was formed by considering the Lugeon permeability class intervals. The best performing equations in the statistical analyses were found between LU-Vp and LU-Vs. Finally, Pulur metamorphic rock mass was limited to nonpermeable and high-permeable value ranges according to Lugeon class ranges. Vp, Vs and resistivity values were found between; 2000-3500 m/s, 950-1300 m/s and 300-950 Ohm.m for nonpermeable rock mass, and 950-2000 m/s, 550-950 m/s and 10-300 Ohm.m for high-permeable rock mass, respectively.