Bazı nar (Punica granatum L.) genotiplerinin srap markırları ile moleküler karakterizasyonu
Molecular characterization of some pomegranate (Punica granatum L.) genotypes with srap markers
  1. Tez No: 558792
  2. Yazar: EVREN BENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ AKA KAÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nar, SRAP, Genotip tanımlama, Moleküler karakterizasyon, Pomegranate, SRAP, Genotype identification, Molecular characterization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Nar insanlık tarihinin başlangıcından beri kullanılan ekonomik olarak önemli bir bitki türüdür. Meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra, antik çağlardan itibaren tıbbi olarak da kullanılmaktadır. Nar suyu ve nar ekstraktları meyve sularında ve meyve şurubu yapımında kullanılmaktadır. Son zamanlarda meyve suyu olarak kullanım popülaritesi giderek artmaktadır. Ülkemiz ve Dünyada son yıllarda giderek önem kazanan yeni nar çeşitlerinin ıslahı çalışmaları pazar ihtiyaçlarına göre devam etmektedir. Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Nar Genetik Koleksiyonunda yer alan 90 nar genotipinin moleküler karakterizasyonu SRAP moleküler markır tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Genotiplerin moleküler tanımlanmasında 5 forward (ileri) ve 6 reverse (geri) primerine ait kombinasyonlar kullanılarak nar genotiplerinin genetik ilişkileri araştırılmıştır. Tez çalışmasında kullanılan 30 primer kombinasyonundan 14 primer kombinasyonunun başarılı sonuç verdiği gözlenmiştir. Çalışmada 14 primer kombinasyonundan elde edilen DNA bant büyüklükleri 160-1400 bp arasında değişmiştir. Değerlendirilen 14 primer kombinasyonu, 60'ı polimorfik toplam 73 adet bant üretmiştir. Primer başına elde edilen toplam bant sayısı 2-9 (ortalama 5.2) arasında, toplam polimorfik bant sayısı ise 1-9 (ortalama 4.3) arasında değişmiştir. Çalışmada kullanılan nar genotiplerinin benzerlik oranının %65-100 arasında değiştiği ve coğrafik orijinlerine göre gruplanmadığı dağınık bir dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak nar genotiplerinin birbirinden genetik olarak ayrıldığı ancak ayrımın dar bir genetik çeşitlilikte olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Pomegranate is an economically important plant species used since the beginning of human history. In addition to being consumed as a fruit, it has been used medicinally since ancient times. Pomegranate juice and pomegranate extracts are used in fruit juices and fruit syrup making. Recently, the popularity of use as fruit juice is increasing. Breeding of new pomegranate varieties, which have become increasingly important in our country and in the world in recent years, are continuing according to market needs. In this study, molecular characterization of 90 pomegranate genotypes in the Pomegranate Genetic Collection of Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Cukurova University was carried out by using SRAP molecular marker technique. Genetic relationships of pomegranate genotypes were investigated by using combinations of 5 forward and 6 reverse primers. 14 primer combinations of the 30 SRAP primer combinations were found to be successful. DNA band sizes obtained from 14 primer combinations ranged from 160-1400 bp. The evaluated 14 primer combinations produced a total of 73 bands, 60 of which were polymorphic. The total number of bands obtained per primer ranged from 2 to 9 (mean 5.2), and the total number of polymorphic bands ranged from 1 to 9 (mean 4.3). It was found that the similarity rate of pomegranate genotypes was between 65-100% and they were not grouped according to their geographical origins. As a result, it was observed that pomegranate genotypes were separated from each other genetically, however the distinction was narrow genetic diversity.