Tâbiûn hadis imâmlarının hadis ilmine katkıları
Contribution of tabi'un hadith imâms to hadith science
- Tez No: 558998
- Danışmanlar: PROF. DR. SALAHATTİN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tâbiûn, İmâm, Kitâbet, İsnâd, Rihle, Tenkid, Duyan Râvi, Toplayan Râvi, Dağıtan Râvi, Paylaşan Râvi, Tâbiûn, İmâm, inscription, Attribute, journey, Criticism, Audient Transferor, Collecting Transferor, Distributor Transferor, Sharer Transferor
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 469
Özet
Tâbiûn nesli, hadislerin sahâbe neslinden aktarılmasında, anlaşılmasında ve tatbikinde kilit rol üstlenmiştir. Bu yüzden onların bu konudaki çaba ve gayretlerini tespit etmek ve değerlendirmek, genelde İslâm tarihi ve kültürü, özelde ise hadis ilmi açısındnan son derece önemli bir konudur. Bu bağlamda çalışmamızın birinci bölümünde Zehebî'nin el-Mu'în adlı eserinde zikrettiği üç yüz elli iki hadis âlimini hadis ilmine katkı açısından inceledik ve analizlerimizi ve tahlillerimizi kolaylaştırmak amacıyla tablolaştırdık. İkinci aşamada ise, tezimize konu edindiğimiz tâbiûn hadis imâmlarının hadis ilmiyle ilgili tespit ettiğimiz katkılarını“ Tâbiûn Hadis İmamlarının Hadis İlmine Katkılarının Değerlendirilmesi ”ana başlığı altında oluştırduğumuz alt başlıklar etrafında analiz ettik.
Özet (Çeviri)
Tâbi'ûn generations have played a key role in the transfering, understanding and implementation of the hadiths from the sahaba. Therefore determination and evaluation of their works and efforts is an essential issue as Islamic History and Culture in general as hadith science in special. According to this context, in the first part of our study, we examined three hundred fifty-two hadith scholars who are mentioned Zehebî's al-Muîn. And to facilitate our analyses and assays we made it as table. In the second part, as the topic of our thesis, we analyzed the contributions of the hadith imâms to the hadith science around the subtitles we established under the headline of the Evaluation of the Contributions of the Hadith İmâms to the Hadith Science.