Sosyal medya kullanımı: Selçuk Üniversitesi öğrencileri üzerine uygulamalı bir çalışma
Social media use: Application model of Selçuk University students
- Tez No: 559029
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Ağ Siteleri, Sosyal Medya Kullanımı, Social Media, Social Network Sites, Social Media Use
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada, Selçuk Üniversitesi'nin İletişim Fakültesi'nde ve diğer fakültele-rinde öğrenim gören öğrencilerin sosyal medya kullanım alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Nedensel karşılaştırma ve korelasyonel araştırma desenlerine uygun olarak çalışma yürütülmüştür. Selçuk Üniversitesi'nin; İletişim, Tıp, Sağlık Bilimleri ve Diş Hekimliği Fakültelerinde öğrenim gören 494 öğrencinin araş-tırmaya katılımı sağlanmıştır. Yapılan çalışma; araştırma örneklemindeki üniversite öğrencilerinin tamamına yakınının akıllı telefon ve bilgisayara sahip olduğunu, büyük bir oranının ise tablet sahibi olduğunu göstermiştir. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların büyük bir oranının; sosyal medyayı akademik bilgi paylaşımı, tüketim amaçlı, kişisel gelişime katkı sağlama, fikir paylaşımında bulunma, yeni teknolojiyi yakalama ve uyum sağlama, yüz yüze iletişime göre kendini daha rahat hissetme durum ve amaçları için kullandıkları görülmüştür. Sağlık alanında eğitim alan öğrencilerin, iletişim alanında eğitim alan öğrencilere göre sosyal medyayı daha etkin bir şekilde kullandıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the social media usage habits of students studying at the Faculty of Communication and other faculties of Selçuk University. Study was conducted in accordance with causal comparison and correlational research designs. The participation of 494 students in the Faculty of Communication, Medicine, Health Sciences and Dentistry of Selçuk University was included in the study. The rese-arch sample showed that almost all of the university students had smart phones and computers and a large proportion had tablet computers. According to the research fin-dings, It has been seen that a large proportion of the participants use social media to share academic information, consumption purpose, to contribute to personal develop-ment, to share ideas, to capture new technology and to adapt, to make themselves more comfortable than face-to-face communication. It has been determined that students who are studying in the field of health use social media more effectively than students stud-ying in the field of communication.