Mobilya sektöründe kullanılan tekstil ürünleri için çok kriterli karar verme yöntemi en iyi tedarikçinin belirlenmesi
Multi-criteria decision making for textile products used in the furniture sector determining the best supplier
- Tez No: 559133
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GAZİ TÜRKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mobilya Sektörü, ÇKKV, TOPSIS, AHP, SAW, Kumaş, Keçe, Tela, Furniture Industry, MCDM, TOPSIS, AHP, SAW, Fabric, Felt, Wadding
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Düşük teknolojili, emek yoğun yapıya sahip mobilya sektörü uluslararası pazarda önemli bir paya sahiptir. Her sektörde olduğu gibi mobilya sektöründe de rekabet üstünlüğü sağlamak ve başarılı olabilmek önem arz etmektedir. En uygun tedarikçi seçiminin sağlanması sektörde bu hedefleri gerçekleştirmeye yardımcı olacak temel unsurlardan birisidir. Tedarikçi seçiminin en zor yanı karar vericilerin birçok alternatif arasından seçim yaparken değişik amaçları gerçekleştiren birbiriyle çelişen seçenekler arasından en uygun olanı bulmaktır. Bu nedenle birçok karar verici bu tür problemlerin çözümünde çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemlerini kullanmaktadır. ÇKKV, alternatif ve kriter sayılarının fazla olduğu durumlarda karar verme mekanizmasını kontrol altında tutabilmek ve karar sonucunu mümkün olduğu kadar kolay ve çabuk elde etmeye yarayan bir metottur. Bu çalışmada, Kayseri ilinde faaliyet gösteren bir mobilya firmasının çalıştığı kumaş, keçe ve tela tedarikçi firmalarının arasından en uygun tedarikçinin seçiminde, literatürde en fazla kullanılan ÇKKV yöntemlerinden AHP, TOPSIS ve SAW yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma kapsamında, beş farklı kumaş tedarikçisi, üç farklı keçe tedarikçisi ve üç farklı tela tedarikçisi için birçok kriter arasından sekiz farklı kriter belirlenmiştir. Bu kriterler kalite, fiyat, termin süresi, ödeme vadesi, nakliye, firma referansları, Ar-Ge çalışmaları ve sorunlara karşı firma yaklaşımı olarak seçilmiştir. Keçe ve Tela için sorunlara karşı firma yaklaşımı ve Ar-Ge çalışmaları yerine esneklik ve ürün çeşitliliği kriterleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, kumaş, keçe ve tela tedarikçisi firmaların arasından en uygun tedarikçinin seçiminde kullanılan TOPSIS - AHP ve TOPSIS – SAW yöntemlerinin sonuçlarının birbirini doğrular nitelikte olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The low-tech, labor-intensive furniture sector has a signifi cant share in the international market. As in every sector, it is important to be competitive and to be succesful in the furniture sector. Ensuring the most appropriate supplier selection is one of the basic elements that will help to achieve the set argets in the sector. The most difficult part of supplier selection is to find the most appropriate one among the conflicting options that accomplish different purposes, when decision maker schoose from many alternatives. For this reason, many decision makers use multi-criteria decision-making (MCDM) methods to solve such problems. MCDM is a method for controlling decision-making process and obtaining there sult of the decision as easily and quickly as possible in cases where the number of alternatives and criteria is high. In this study the selection of the most suitable supplier among the fabric, felt and interlining supplier companies working with a furniture company operating in Kayseri province were used AHP, TOPSIS and SAW methods use widely in the literature from MCDM. In the study, eight different criteria for five different fabric supplier three different mat suplier and three different supliers are determined. These criteria are most appropriate for companies that do this work quality, price, delivery terms, payment terms, shipping, company references, R & D work and was chosen as the company approach to the problem. Felt and wadding firm approach and R & D works against problem for wadding flexibility and product diversity criteria were used. Work, fabric, felt and balancing used in the selection of the most suitable suppliers in the company TOPSIS - AHP and TOPSIS - SAW methods it deems the results of the qualification validates each other.