Beyaz renkli gerçek mermerlerin CNC makinesinde işlenmesinde kesme genişliğinin yüzey kalitesine etkisinin Taguchi deney tasarımı yöntemi kullanarak araştırılması
Investigation of surface quality effect of cutting width in white colored real marbles in CNC machine using Taguchi experimental design method
  1. Tez No: 559157
  2. Yazar: NAZMİYE TUĞRAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ERKAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Doğaltaş, Bilgisayar Kontrollü Makine (CNC), Taguchi Yöntemi, Yüzey Pürüzlülüğü, İşleme Parametreleri, Natural Stone, Computer Numerical Control (CNC), Taguchi Method, Surface Roughness, Processing Parameters
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, 6 adet beyaz renkli gerçek mermerde CNC makinesi ile frezeleme işlemi sonrasında en iyi yüzey pürüzlülüğünü elde etmek için Taguchi deney tasarım yöntemi kullanılarak kesme genişliği, ilerlerme hızı ve kesme derinliği parametrelerinin yüzey pürüzlülüğüne etkileri araştırılmıştır. Belirlenen parametrelerin optimum düzeylerini belirlemek için S/N oranları 'en küçük en iyi' yaklaşımı ile hesaplanmıştır. Varyans analizi (ANOVA), işleme parametreleri ile yüzey pürüzlülüğü arasındaki ilişkiyi doğrulamıştır. Doğaltaşların tane boyutları ile yüzey pürüzlülüğü arasındaki ilişki incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda; Afyon Beyaz mermeri için 1 mm derinlik, 1 mm kesme genişliği ve 2500 mm/dk ilerleme hızında, Bursa Kemalpaşa Beyaz mermer için 2 mm derinlik, 1 mm kesme genişliği, 2500 mm/dk ilerleme hızında, Marmara Beyaz mermer için 1 mm derinlik, 1 mm kesme genişliği, 2500 mm/dk ilerleme hızında, Muğla Beyaz mermer için 1 mm derinlik, 1 mm kesme genişliği, 3000 mm/dk ilerleme hızında, Uşak Beyaz mermer için 1 mm derinlik,1 mm kesme genişliği, 2000 mm/dk ilerleme hızında, Kütahya Beyaz için 1 mm derinlik, 1 mm kesme genişliği, 2000 mm/dk ilerleme hızında en düşük yüzey pürüzlülük değerleri elde edilmiştir. Genel olarak 1mm derinlikte en iyi yüzey pürüzlülüğü elde edilmiştir. Bursa Kemalpaşa Beyaz mermerde ise doku farklılığı bulunması sonucu etkilemiştir. Kesme genişliklerinde ise genişlik arttıkça yüzey pürüzlülüğü de artmıştır. Bu da bize kesme genişliği ve kesme derinliğinin en etkin parametreler olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of cutting width, feed rate and cutting depth parameters on surface roughness were investigated using Taguchi experimental design method to obtain the best surface roughness after milling with 6 real marble CNC machines in white color. S/n ratios were calculated using the 'smallest best' approach to determine the optimum levels of the parameters. Variance analysis (Anova) has confirmed the relationship between machining parameters and surface roughness. The grain size of the natural stones and surface roughness were investigated by correlation. As a result of the studies; 1 mm depth for Afyon white marble, 1 mm cutting width and 2500 mm/min progress rate, Bursa Kemalpaşa white marble 2 mm depth, 1 mm cutting width, 2500 mm/min Progress Rate, 1 mm depth for Marmara white marble, 1 mm cutting width, 2500 mm/min Progress Rate, 1 mm depth for Mugla white marble, 1 mm cutting width, 3000 mm/min Progress Rate, The lowest surface roughness values were obtained at feed rate of 2000 mm/min, 1 mm depth for Kütahya white, cutting width of 1 mm, feed rate of 2000 mm/min. Overall, the best surface roughness was obtained at a depth of 1mm. Bursa Kemalpaşa white marble effect as a result of the presence of tissue differentiation. The surface roughness increases as the width increases in the cutting widths. This shows us that cutting width and cutting depth are the most effective parameters.