Mobil mekan kavramı kapsamında taşınabilir mekan organizasyonu
Portable space analysis in the context of mobile space concept
  1. Tez No: 559170
  2. Yazar: ESRA ARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Mekân Tasarımı, Mobil Mekân, Karavan, Karavan Kültürü, Karavan Parkı, Caravan, Caravan Living Culture, Caravan Park, İnterior Design, Mobil Space
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
İnsanlık tarihinin başlangıcından bu yana barınma en önemli ihtiyaçlardan biri olmuştur. Kişi ve topluluklar yaşamak için farklı alternatifler geliştirmiş; coğrafi konum, iklim, yaşam standardı gibi kriterler göre farklı materyal ve formlarda barınma mekânları oluşturmuşlardır. Başlarda mağara, ağaç kovuğu gibi doğal objeler akabinde de hayvan derisi ve bitkilerden üretilen materyallerden oluşturulan çadırlarda barınılmıştır. Bu şekilde yaşayan göçebe ve yarı göçebe topluluklardan bu yana hareket ederek yaşam devam etmiştir. Zamanla dönem imkân ve gereksinimleri sebebi ile yerleşik düzene geçen ve akabinde ayak uyduran birey ve toplumlar bile sonrasında meslek, seyahat ya da kişisel ihtiyaçlar sebebi ile hareket halinde olmayı arzu etmişlerdir. Modern ve yerleşik toplumların başlarda kendilerinden farklı gördükleri ancak bir yandan da öykünmeye devam ettikleri 'çingene arabaları' ile başlayıp imkânlar doğrultusunda gelişen ve değişen mobil konaklama sağlayan karavan tipi araçlar ve farklı ihtiyaçlar sebebi ile hayatlarını mobil mekânlarda geçiren kullanıcılar günümüz dünyasında giderek artmakta ve dikkat çeken bir yaşam tarzını oluşturmaktadırlar. Bu çalışma kapsamında mobil yaşam ve karavan kültüründen bahsedilmiş, karavan tipi mobil araçların teknik özellikleri hakkında bilgi verilmiş ve ülkemiz mevzuatına göre tasarlanıp inşa edilmiş ticari araçlardan dönüştürülmüş mobil mekânlar ile ülkemiz ve dünyada hizmet veren karavan parkları; yerleşim planlaması, iç mekân donatı tefrişatı, yaşamsal aktivitelerin şekillenişi kriterlerine göre analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarında; küçük alanlarda tam zamanlı yaşamaya yönelik birimler olan karavanların tasarım sürecinin de diğer tüm yaşama alanlarının tasarımları kadar önem arz ettiği görülmüştür. Ayrıca aynı nitelikli tasarım ihtiyacı karavanların konaklayacağı parkların tasarımı için de önem arz ettiği de tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the beginning of mankind's history, housing has been one of the most important necessities. People and communities have developed different alternatives for living; they have created housing venues in different materials and forms according to criteria such as geographical location, climate, standard of living. In the beginning, natural objects such as caves and tree buckets were subsequently sheled in tents created from animal skins and plants. Living in this way has been moving since the nomadic and seminomadic communities. Due to the time period and the requirements of the term, the established order of the individuals and societies that have followed the pace, even after the occupation, travel or personal needs to be on the move with the reason they wished. Caravan-type vehicles and different types of mobile accommodation that develop and change in line with the possibilities of Modern and established societies beginning with 'Gypsy Wagons', which they see differently at first but also continue to emmount users who spend their lives in mobile venues are increasingly growing in today's world and constitute a remarkable lifestyle. Within the scope of this study, mobile life and caravan culture was mentioned, information about the technical characteristics of the caravan-type mobile vehicles and the commercial vehicles designed and built according to the legislation of our country and converted mobile spaces with our country and Caravan parks serving around the world; Settlement planning, interior equipment furnishing, and vital activities are analyzed according to the criteria of shaping. In the analysis results; the design process of trailers, which are units for full-time living in small spaces, has been seen as important as the designs of all other living areas. In addition, the same quality design needs are also important for the design of the parks where the caravan will be accommodated.