Yüzeyel mesane tümörlerinde proflaktik olarak intravezikal uygulanan bcg ve interferon alfa 2a sağaltımının klinik sonuçları
Clinical results of intravesical application of bcg and interferon-α 2a for superficial bladder tumorprophylaxis
  1. Tez No: 559245
  2. Yazar: AYDIN İSMET HAZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT ÇALIŞIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Non-muscle invasive bladder cancer, Bacillus
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Kas invaziv olmayan mesane kanserlerinde (KİOMK) tedavi transüretral rezeksiyondur (TUR). Yeterli rezeksiyona rağmen bu tümörler rekürrens ve progresyon riski taşırlar. Çalışmamızda bu grup hastalarda rekürrens ve/veya progresyonu önlemede intravezikal Bacillus CalmetteGuérin (BCG) ve İnterferon-α 2A etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık. Yöntemler: Bu çalışmada, 1992-1996 yılları arasında KİOMK tanısı ile üroloji kliniğinde takip edilen primer veya rekürren 58 hastanın sonuçları de- ğerlendirildi. Hastalar BCG (n=29) ve İnterferon-α 2A (n=29) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Gruplar tedavi sonrası rekürrens açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların 48'i erkek 10'u kadın olup yaşları 31-78 (ortalama 59,1) arasındaydı. Otuz sekiz hastada tümör primerken, 20 hastada sekonder tümör mevcuttu. Hastaların 22'sinde tümör soliterken, 36 hastada multipl lokalizasyonda tümör izlendi. BCG'de başarı oranımız %82,8, İnterferon α 2A'da ise %48,3'tü. Sonuç: Bacillus Calmette-Guérin; KİOMK'nde progresyon ve rekürrensi önlemede ilk seçilecek ve en etkili ilaçtır. İnterferon-α 2A'da rekürrensleri önlemek amacıyla intravezikal tedavide kullanılabilmekle beraber, etkinliği daha düşük ve tedavi maliyeti yüksektir. Standart tedavilerde değil, sadece özenle seçilmiş vakalarda kullanılması uygundur.
Özet (Çeviri)
Objective: Transurethral resection (TUR) has been used in the treatment of non-muscle invasive bladder cancer. These tumors are recurrent and have a risk of progression despite complete resection. We evaluated the efficiency of intravesical Bacillus Calmette-Guérin (BCG) and interferon-α 2A for the prevention of recurrence and progression in these patients. Methods: We evaluated 58 patients with primary or recurrent non-muscle invasive bladder tumors followed by urology clinic between 1992 and 1996. The patients were divided into two groups: the BCG group (n=29) and the interferon-α 2A group (n=29). The post-treatment recurrence rates were compared betweent the groups. Results: A total of 58 patients, aged between 31 and 78 years (mean age, 59.1 years) was evaluated. Thirty eight patients had primary tumors and 20 had secondary tumors. Twenty-two patients had tumors in single locations and 36 had tumors in multiple locations. Our success rate was 82.8% in the BCG group and 48.3% in the interferon-α 2A group. Conclusion: BCG is the first and the most efficient agent for preventing the recurrence and progression of non-muscle invasive bladder cancers. Interferon-α 2A can be used for the prevention of recurrence via intravesical application. However, its efficiency is low and the cost of treatment is high. Therefore, it is not recommend for routine use.