Soğuk savaş sonrası etnik çatışmalar bağlamında iki ülke: Yugoslavya ve Gürcistan karşılaştırmalı analiz
Two country in the circle of post-cold war ethnic conflicts: Comparative analysis of Yugoslavia and Georgia
  1. Tez No: 559320
  2. Yazar: DEYSIN DIRVAR
  3. Danışmanlar: PROF. ŞENOL KANTARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yugoslavya, Gürcistan, Etnik ÇatıĢma, Soğuk SavaĢ, Ulus-Üstü Kimlik, Milliyetçilik, Yugoslavia, Georgia, Cold War, Ethnic Conflicts, Supranational Identy, Nationalism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Sovyetler Birliği‟nin dağılması ve Soğuk SavaĢ‟ın son bulmasıyla birlikte çalıĢmada ele alınan iki ülke olan Yugoslavya ve Gürcistan‟da tarihsel fay hatlarını harekete geçirerek, köklü değiĢimlere neden olmuĢtur. Yugoslavya ve Sovyet Birliği‟nde komünizmin savunduğu sınıfsız toplum ve bireysel kimliklerden uzak bir toplum yaratma hedefi dünya genelinde baĢarısız olduğu gibi her iki bölgede de sınıfta kalmıĢtır. OluĢturulmak istenen ulus üstü kimlik yani Yugoslav ile Sovyet vatandaĢı her iki bölgede de baĢarısızlıkla sonuçlanmıĢtır. Her iki bölgenin halkarının kendi kimliklerinden vazgeçmemesi ve Soğuk SavaĢ sonrası her iki bölgede oluĢan otorite boĢluğu etnik milliyetçilik akımlarının doğmasına, geliĢmesine ve saldırgan hale gelmesine neden olmuĢtur. Yugoslavya‟da yükselen Sırp milliyetçiliği ve diğer cumhuriyetleri egemenliğine katma isteği, diğer etnik gruplarda milliyetçilik akımlarını tetiklemiĢ ve Sırp karĢıtı milliyetçiliğin geliĢmesine neden olmuĢtur. Gürcistan‟ın bağımsızlığı ile göreve gelen Gamsahurdiya‟nın“Gürcistan, Gürcülerindir”mantığı ile tamamen Gürcü denetiminde bir merkeziyetçi otorite kurmaya çalıĢması aynı Yugoslavya‟da olduğu gibi tepkisel olarak etnik gruplar arasında milliyetçiliğin canlanmasına ve ayrılıkçı fikirlerin doğmasına neden olmuĢtur. Her iki bölgede etnik milliyetçilik akımlarının yanında ekonomik ve siyasi krizlerin yaĢanması bölgede gerilim artmasına neden olmuĢtur. Aynı zamanda her iki bölgede de bu yaĢanan krizlerden kurtulmanın yegâne yolu etnik milliyetçilikte ve Ģovenizmde aranmıĢtır. Bir diğer faktör ise, uluslararası konjonktürde yaĢanan yapısal değiĢikler sonucu Yugoslavya‟nın kanlı bir Ģekilde parçalanmasına, Gürcistan‟ın bağımsızlığı ilan eder etmez kendisini etnik çatıĢmaların içinde bulmasına neden olmuĢtur. Bölgesel bir sorundan çıkarak uluslararası birer soruna dönüĢen etnik çatıĢmalar ABD ile RF‟yi karĢı karĢıya getirmiĢtir. Her iki güç uluslararası tepkileri umursamaksızın bölgelere askeri harekâtlar gerçekleĢtirmesi aynı zamanda uluslararası sisteminde sorgulanmasına neden olmuĢtur. ÇalıĢmada karĢılaĢtırmalı analiz metodolojisi ile her iki ülkenin Soğuk SavaĢ sonrası nasıl bir Ģekilde etnik çatıĢmaların çemberine sürüklendiği, ulus üstü kimliğin yaratılmasındaki baĢarısızlık, otorite boĢluğunun yaĢanması, devletlerin devletleĢme sürecini nasıl sancılı bir Ģekilde yaĢadığını ve etnik milliyetçiliğin her iki tarafta da nasıl bir yıkıcı rol oynadığına ıĢık tutulmaya çalıĢılmıĢtır. iii
Özet (Çeviri)
With the dissolution of the Soviet Union and the end of the Cold War, the historical fault lines in Yugoslavia and Georgia, which were dealt with in the study, were mobilized and caused radical changes. In the Yugoslavia and the Soviet Union, the goal of creating a society free from the classless society and individual identities advocated by communism has failed in the world and remained in the classroom in both regions. The desired supranational identity, Yugoslav and Soviet citizens, has been unsuccessful in both regions. The fact that the peoples of both regions did not give up their own identities and that the authority gap formed in both regions after the Cold War caused the movements of ethnic nationalism to rise and become aggressive.The aspiration of Serbian nationalism and to hegemonise other republics to rise in Yugoslavia has triggered nationalist currents in other ethnic groups and led to the development of anti-Serb nationalism. The fact that Gamsahurdiya, who took office with the independence of Georgia, tried to establish a centralist authority under Georgian control with the logic of grup“Georgia is Georgians”caused the revival of nationalism and the emergence of separatist ideas among the ethnic groups as in Yugoslavia. In addition to ethnic nationalism movements, economic and political crises in both regions have caused tension in the region. At the same time, the only way to get rid of these crises in both regions has been sought in ethnic nationalism and chauvinism. Another factor, due to the structural changes experienced in the international conjuncture, has led to the bloody disintegration of Yugoslavia, as Georgia declared independence and found itself in ethnic conflicts. Ethnic conflicts that have emerged from a regional problem and turned into an international problem have confronted the US and RF. Both forces have been questioned in the international system, as well as military operations in the regions without regard to international reactions. Both forces have been questioned in the international system, as well as military operations in the regions without regard to international reactions. In this study, the comparative analysis methodology shows how both countries are drawn into the circle of ethnic conflicts in the post-Cold War period, failure in the creation of supranational identity, the realization of authority gap, how the states live the process of v stateization in a painful way, and how destructive role ethnicity plays on both sides tried to be kept.