Basiret Gazetesi'ne Göre Prusya-Fransa Savaşı(1870-1871)
Prusian- France War according To Basıret Newspaper(1870-1871)
- Tez No: 559342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: 1870-1871 Fransa-Prusya Savaşı, Fransa, Prusya, Almanya, Alman Birliği, Basiret gazetesi, Basiretçi Ali, Polonyalı Hayrettin, The France-Prussian War between 1870-1871, France, Prussia, Germany, German Union, Basiret Newspaper, Basiretçi Ali, The Polish Hayrettin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Fransa-Prusya Savaşı, 19 Temmuz 1870 ile 10 Mayıs 1871 tarihleri arasında Fransa İkinci İmparatorluğu ile Prusya Krallığı arasında yapılmıştır. Uzun bir kuşatmanın ardından Paris, 28 Ocak 1871 tarihinde Almanlara teslim olmuştur. Söz konusu savaş III. Napolyon'un düşüşüne ve Fransız Üçüncü Cumhuriyeti'nin kurulmasına yol açarak İkinci Fransız İmparatorluğu'nun sonunu getirmiştir. Ayrıca Fransa-Prusya Savaşı, Alman birliğinin kurulmasında en önemli ve son aşamayı oluşturmuştur. Savaşın yaşandığı dönemde Osmanlı Devleti'nde önemli bir yayın organı olan Basiret gazetesinde savaşla ilgili çok sayıda haber yer almıştır. Gazetenin önemli yazarlarından olan Polonyalı Hayrettin makalelerinde savaşı değerlendirmiştir. Bu haberler ve makalelerde gazete açıkça Prusya taraftarlığı yapmıştır. Polonyalı Hayrettin, Prusya-Fransa savaşını, Prusya ve Rusya ilişkisi üzerinden değerlendirmiştir. Rusya'nın, Prusya'nın güçlenmesinden rahatsız olduğunu düşünen Hayrettin, Rusya ile Osmanlı Devleti'nin zaten iki düşman olduğunu ve bu nedenle Osmanlı Devleti ile Prusya arasında ittifak olması gerektiğini savunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Franco-Prussian War was fought between 19 July 1870 and 10 May 1871 between the French Empire and the Kingdom of Prussia. After a long siege, Paris surrendered to the Germans on 28 January 1871. The war in question III. It led to the fall of Napoleon and the establishment of the French Third Republic, which brought the end of the Second French Empire. In addition, the Franco-Prussian War was the most important and last stage of the German unity. During the period of the war, Basiret, an important publication in the Ottoman Empire, had numerous news about the war. Hayrettin of Poland, one of the important writers of the newspaper, evaluated the war in his articles. In these news and articles the newspaper has clearly been a Prussian supporter. Polish Hayrettin evaluated the Prussian-French war over the relationship between Prussia and Russia. Hayrettin, who thought that Russia was uncomfortable with the strengthening of Prussia, argued that Russia and the Ottoman Empire were already two enemies and therefore there should be an alliance between the Ottoman Empire and Prussia.