Şaşılığı olan çocuklarda okülomotor fonksiyonların videonistagmografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of oculomotor function in children with strabismus using videonystagmography
  1. Tez No: 559417
  2. Yazar: FATMA TELCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Denge, Okülomotor, PDS, Şaşılık, VNG, Balance, Oculomotor, PBS, Strabismus, VNG
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Çalışmamızda şaşılığı olan çocuklarda okülomotor fonksiyonların değerlendirilmesi ve şaşılığın denge becerilerine olası etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışmamıza 6 – 10 yaşları arasında toplam 30 çocuk dahil edildi. Şaşılık tanısı almış 15 çocuk çalışma grubunu, sağlıklı 15 çocuk kontrol grubunu oluşturdu. Tüm çocukların işitme değerlendirilmesi yapıldı, gruplardaki çocuklara yatak başı muayene yöntemleri, Pediatrik Denge Skalası (PDS) ve videonistagmografi (VNG) testi uygulandı. Bulgular: Çalışmamızda sakkad testinde, latans açısından gruplar arasında anlamlı farklılık elde edilmedi, tüm çocukların doğruluk ve hız değerleri normal sınırlarda elde edildi. Hiçbir çocukta hipermetrik sakkad gözlenmezken gruplardaki bazı çocuklarda hipometrik sakkad varlığı gözlendi. Gruplar arasında hipometrik sakkad görülme sıklığı açısından anlamlı farklılık elde edilmedi. Çalışma grubunda pursuit test kazançları (0,4 Hz'de sol göz hariç) anlamlı derecede düşük, asimetrileri (0,4 Hz'de sağ göz hariç) anlamlı derecede yüksek elde edildi. Gruplar arasında optokinetik testte kazanç açısından anlamlı farklılık elde edilmedi. Gaze ve spontan nistagmus testi sonuçları ile Fukuda adımlama, yürüme, disdiadokinezi, parmak burun ve past-pointing testi sonuçları tüm çocuklarda normaldi. Çalışma grubunda, kontrol grubuna göre PDS'nin 10. madde (360 derece dönme) ve toplam puanı anlamlı derecede düşük elde edildi. Sonuç: Şaşılığı olan çocukların okülomotor sistemlerinin normallerle benzer özellikler gösterdiği, sadece pursuit sistem fonksiyonlarının normallerle karşılaştırıldığında, şaşılığı olan çocuklarda olumsuz etkilendiği sonucuna varıldı. Bu durumun günlük yaşam aktivitelerinde denge becerilerini etkileyebileceği çalışmamızda gösterildi.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to evaluate the oculomotor functions in children with strabismus and to determine the possible effects of strabismus on balance functions. Material and Method: A total of 30 children between the ages of 6 and 10 were included. Fifteen children with strabismus were included in the study group and 15 healthy children were included in the control group. Hearing assessment, bedside examination test, Pediatric Balance Scale (PBS) and videonystagmography (VNG) tests were administered to all children in both groups. Results: No significant difference was found in saccade latency between the groups. All children's accuracy and velocity values of saccades were obtained in normal limits. No hypermetric saccades were observed in any children and hypometric saccades were observed in some children. There was no significant difference between the groups in terms of the incidence of hypometric saccades. In the study group, pursuit test gains (except for the left eye at 0.4 Hz) were found significantly lower and asymmetries (except for the right eye at 0.4 Hz) were found significantly higher than the control group. There was no significant difference in terms of gain in the optokinetic test among the groups. Stepping, gait, dysdiadokinesia, finger nose, and past-pointing test results were normal in all children. In the study group, the 10th item (turning 360 degrees) and total score of PBS were significantly lower than the control group. Conclusion: We have concluded that oculomotor systems of children with strabismus have similar characteristics with normal children. Only the pursuit system functions are negatively affected compared to normal children. Also, we have shown that this negative effect may affect balance skills in daily living activities.