Çocuk astım hastalarında remisyon döneminde salınan sitokin alarminleri ve sitokin moleküllerinin nazal sıvıda ve serumda biyobelirteç olarak değerlendirilmesi
Biomarker evaluation of cytokine alarmins and cytokine molecules released during remission period in nasal fluid and serum of pediatric asthmatic patients
- Tez No: 559580
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN AKÇAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Biochemistry, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuk, astım, remisyon, nazal sıvı, serum, Luminex, child, asthma, remission, nasal fluid, serum, Luminex
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Astım, T-helper hücreleri aracılıklı immun yanıtla karakterize, solunum yolunda gelişen kronik enflamatuvar bir bozukluktur. Günümüzde yaklaşık olarak 235 milyon kişi astım hastasıdır. Çocuk astım hastalarının zamanında tanısı konulup uygun şekilde tedavi edilmez ise sürekli acil servis poliklinik vizitleri, uyku bozuklukları, oyun ve aile aktivitelerinde kısıtlanma ve sonunda akciğer fonksiyonlarında geri dönüşü olmayan bozuklukların meydana gelmesi kaçınılmazdır. Astım hastalığı sırasında T lenfositleri, nötrofil, makrofaj ve dendritik hücreler aracılığı ile immun yanıt oluşturulmaktadır. İmmun yanıt sonucu kanda sitokin moleküllerinin düzeyinde artış meydana gelmektedir. Çocuk hastalarda serum sitokin düzeylerini tespit etmek için kan örneğinin alınması invaziv ve nispeten zor bir yöntem olduğundan anksiyete, güvensizlik hissi ve korkuya yol açabilmektedir. Kan örneği alınmasına alternatif olarak burundan sürüntü örneğinin alınması non-invaziv ve kolay bir yöntem olduğundan çocuğa travmatik bir zarar vermemektedir. Bu araştırmada çocuk hastalarda astım tanısı ve takibini kolaylaştırmak için nazal sürüntü örneği içeriğindeki GM-CSF, IL-5, IL-6, IL-13 ve IL-33 sitokinlerinin düzeylerinin belirlenmesi ve hastalığın remisyon döneminde periostin, TSLP, IL-4, IL-12 gibi sitokin alarmın düzeylerinin biyobelirteçlik açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çocuk Astım Hastalarında Remisyon Döneminde Salınan Sitokin Alarminleri ve Sitokin Moleküllerinin Nazal Sıvıda ve Serumda Biyobelirteç Olarak Değerlendirilmesi
Özet (Çeviri)
Asthma is a chronic inflammatory disorder that develops in the respiratory tract, characterized by T helper cells mediated immune response. Approximately 235 million people have asthma today. If the disease is not well controlled by the appropriate treatment, children with asthma have continuous emergency department visit, sleep disorders, restriction of activities in the game and family, irreversible disorders in lung function and require early diagnosis and treatment. During asthma disease, T lymphocytes, neutrophils, macrophages and dendritic cells produce immune responses. The immune response results in an increase in the level of cytokine molecules in the blood. Since blood sampling in pediatric patients is an invasive method for detecting cytokine serum levels, it is difficult and causes anxiety, fear, and psychological trauma. As an alternative to blood sampling, nasal swab specimen taken from the nose is non-invasive. It is therefore easy and does not cause a traumatic problem to patients as in the blood collection process. The aim of this study was to facilitate the diagnosis and following of asthma in children by investigating the levels of the cytokines GM-CSF, IL-5, IL-6, IL-13 and IL-33, and cytokine alarmins such as periostin, TSLP, IL-4, IL-12 in remission period and to evaluate it's biomarker characteristics. Biomarker Evaluation of Cytokine Alarmins and Cytokine Molecules Released During Exacerbation (Acute) and Remission Periods in Nasal Fluid of Pediatric Asthmatic Patients