Türkiye'de atıcılık branşı ile ilgilenen sporcuların serbest zaman algısı ve engelleri
The leisure time perception and barriers of athletes dealing with the shooting branch in the Turkey
  1. Tez No: 559795
  2. Yazar: AYŞEGÜL BATUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ MUHAMMET ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Atıcılık, Serbest Zaman Algısı, Serbest Zaman Engelleri, shooting, Leisure Time Perception, Leisure Time Barriers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu araştırmanın amacı; Türkiye'deki Atış sporcularında Serbest Zaman Algısı ve Engellerini belirli (yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum, gelir durumu ve rekreatif aktivitelere katılım sıklığı) değişkenlere göre inceleyip aralarındaki bağı ortaya çıkarmaktır. Betimsel araştırma modelindeki araştırmanın çalışma grubunu, 2018 Türkiye Havalı Silahlar Şampiyonasına katılan atış sporcularından 60'i kadın ve 40'ı erkek olmak üzere toplam 100 sporcudan oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak 'Boş Zaman Anlamı Ölçeği' ve 'Boş Zaman Engelleri Ölçeği-18' kullanılmıştır. Veriler, betimsel istatistik yöntemler, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson Correlation testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; atış branşı sporcularının serbest zaman algıları iyi seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Cinsiyet, eğitim durumu, medeni durumu ve RAKS değişkenlerine göre serbest zaman algıları değişmemektedir. Sporcuların yaşları arttıkça serbest zaman algıları da düşmektedir. Sporcuların gelir seviyeleri arttıkça serbest zaman algılarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre atış branşı sporcularının serbest zaman engel algılarının yüksek olduğunu söyleyebiliriz. En büyük engelin tesis boyutunda olduğunu ve takip eden engeller sırası ile zaman, bilgi eksikliği, ilgi eksikliği, birey psikolojisi ve arkadaş eksikliğidir. Cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve medeni durum değişkenlerine göre serbest zaman engel algıları değişmemektedir. Medeni durum değişkenine bakıldığında serbest zaman engel algıları değişmemektedir. 'Bilgi eksikliği' alt boyutunda anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Evli sporcularda BZEÖ zaman alt boyutu en yüksek puana sahip olurken, bekâr sporcularda tesis ve bilgi eksikliği boyutu en yüksek puana sahip olduğu tespit edilmiştir. Sporcuların RAKS değişkenine bakıldığında serbest zaman engel algıları yüksek olduğu söylenebiliriz. Analizler sonucunda, BZAÖ ve BZEÖ arasında pozitif yönde korelasyon olup, orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate Leisure Time Perception in shooting athletes in Turkey and Leisure Time Barriers according to variables (age, gender, educational, marital and income status and participation frequency in reactive activities) and to reveal the connection between them. The study group in descriptive research model is composed of a total of 100 shooting athletes, 60 women and 40 men, who participated in Turkey Air Gun Championship in 2018. In the study,“Leisure Time Meaning Scale”(LTMS) and“Leisure Time Barriers Scale-18”(LTBS) were used as data collecting tools. The collected data were analysed using descriptive statistic methods t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Pearson Correlation tests. At the end of the study, it can be said that leisure time perceptions of shooting athletes are at good level. Their leisure time perceptions change in accordance with gender, educational and marital status and RAKS variables. As the athletes get older, their leisure time perceptions decrease as well. It was determined that the more their income levels, the higher their leisure time perceptions. According to results obtained from the study, we can say that leisure time barrier perceptions of shooting athletes are high. The biggest barrier is in the facility size which is followed by lack of time and information, and deficiency of interest, individual psychology and absence of friend. Leisure time barrier perceptions change according to variables such as gender, age, educational and marital status. When marital status is examined, leisure time barrier perceptions do not change. It was established that it changed significantly in“Lack of Information”sub-dimension. In married athletes, while leisure Time Barrier Scale (LTBS) sub-dimension received the highest score, it was determined that lack of facility and information sub-dimension in unmarried athletes had the highest score. When RAKS variable of the athletes were examined, we can say that their leisure time barrier perceptions are high. As a result of the analyses, there is a correlation in positive direction between LTPS and LTBS, which shows a medium level meaningful relation. .