Sıra bağımlı hazırlık sürelerinin sipariş tipi üretim çizelgesi performansı üzerindeki etkisi
Effect of sequence – dependent setup times on job shop production scheduling performance
  1. Tez No: 559878
  2. Yazar: ORHUN KARACAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tek Makine Çizelgeleme, Sıra Bağımlı Hazırlık Süreleri, Genetik Algoritma, NP-Zor, Toplam Ağırlıklı Erken Bitirme, Toplam Ağırlıklı Gecikme, Sezgisel Algoritmalar, Single Machine Scheduling, Sequence-Dependent Setup Times, Genetic Algorithm, NP-Hard, Total Weighted Earliness, Total Weighted Tardiness, Heuristic Algorithm
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Üretim sistemleri çok fazla değişkeni ve talebi olan karmaşık yapılardır. Her sistemin kendine has yapısı vardır ve problemlere bu yapılara uygun çözüm önerileri geliştirmek gerekir. Bu tez çalışmasında sıra bağımlı hazırlık sürelerinin tek makine çizelgeleme modeli üzerindeki etkisi incelenmiş ve çözüm önerileri getirilmiştir. Sıra bağımlı hazırlık süreleri çizelge performansını etkileyen ve verimliliği artıran en önemli unsurdur. Ele alınan problem için matematiksel programlama modeli geliştirilmiş ve küçük ölçekli problemler için en uygun çözümler bulunmuştur. Büyük ölçekli problemleri çözmek için genetik algoritma kullanılmıştır ve genetik algoritmaya başlangıç popülâsyonları üretmek için dört adet sezgisel algoritma geliştirilmiştir. Genetik algoritma ve geliştirilen sezgisel algoritmalar, 360 adet farklı senaryo ve veri setinde test edilerek karşılaştırmaları yapılmıştır. Devamında ise bir firmada üretilen bir çizelge üzerinde denemeler yapılmıştır. Farklı iterasyon setlerinde genetik algoritma çalıştırılmıştır ve firmadan alınan çizelge performansı ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Production systems are complex structures with many variables and demands. Each system has its own structure and it is necessary to develop solutions to problems in accordance with these structures. In this thesis, single machine scheduling problem with sequence-dependent setup times has been examined and solution suggestions have been made. Sequence-dependent setup times are one of the important factors that affect schedule performance and increase the productivity. In this study, mathematical programming model has been developed for the problem and the optimum solutions have been found for small scale problems. Genetic algorithms have been used to solve large scale problems and four heuristic algorithms are developed to generate initial populations for the genetic algorithm. Genetic algorithm and heuristic algorithms are tested and compared under 360 different scenarios. Additionally, real data is taken from company and tested with improved models. Furthermore, genetic algorithms have been run for different iterations and compared with the real schedule performance.