Gaziantep'te satışa sunulan sebzelerdeki Helmint yumurtaların varlığı ve insan sağlığı açısından önemi
The importance of Helmint eggs in vegetables for sale in Gaziantep and the importance of human health
  1. Tez No: 559914
  2. Yazar: MERAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL TOROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sebzeler, Helmint yumurtaları, Tanı, Vegetables, Helmint eggs, Identification
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada İnsan sağlığı açısından önem arz eden helmint yumurtaların sebzelere (marul (Lactuca sativa), ıspanak (Spinacia oleracea), roka ( Eruca sative), yeşil soğan (Allium cepa)) nasıl bulaştığı ve insan sağlığına ne gibi zararlara neden olduğu araştırıldı. Çalışma materyali olarak semt ve manavlardaki yaş sebze örnekleri temin edildi. Yıkanmamış 240 sebze örneğinin yapılan mikroskobik incelenmesinde 186 tanesinde helmint türleri teşhis edilmiş, yıkanmış örneklerde ise herhangi bir helmint türlerine rastlanmamıştır. Görülen helmint türleri, Necator americanus yumurtası, Necator americanus erişkini, Ascaris lumbricoides erişkini, Ascaris lumbricoides yumurtası. Yıkanmamış örneklerin 1 tanesinde Necator americanus yumurtası, 1 tanesinde Necator americanus erişkini, 175 tanesinde Ascaris lumbricoides erişkini, 9 tanesinde Ascaris lumbricoides yumurtası gözlenmiştir. Yıkanmamış örneklerde en yüksek helmint türü varlığı marul ve yeşil soğanda, en düşük helmint türü ise roka ve ıspanakta gözlenmiştir. Yıkanmamış sebzeler helmint enfeksiyonları yönünden önemli bir bulaşma kaynağıdır ve tüketiciler için önemli bir riski oluşturmaktadır. Bu yüzden tüketilmeden önce etkili bir şekilde yıkanmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated how helminth eggs which are important for human health are infect vegetables (lettuce (Lactuca sativa), spinach (Spinacia oleracea), arugula (Eruca sative), green onions (Allium cepa) and cause harm to human health. Fresh vegetable samples from the districts and grocery stores were provided as study material. In the microscopic examination of 240 unwashed vegetable samples, 186 helminth species were identified and no helminth species were detected in the washed samples. Helmint rides seen are Necator americanus egg, Necator americanus adult, Ascaris lumbricoides adult, Ascaris lumbricoides egg. One of Necator americanus egg, one Necator americanus adult, 175 Ascaris lumbricoides egg were observed in 1 of the unwashed samples. In the unwashed samples, the highest helminth species was found in lettuce and green onion, while the lowest helminth was observed in arugula and spinach Unwashed vegetables are an important source of contamination for helminth infections and pose an important risk to consumers. They should therefore be washed effectively before being consumed.