Ayn Rand'ın Atlas Vazgeçti romanı bağlamından objektivizm sorunsalı
The problem of objectivism in the context of Atlas Shruggedby Ayn Rand
- Tez No: 560127
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA ALTUNYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Objektif Gerçeklik, Varoluş, Bilinç, Özdeşlik, Mantık, Objective Reality, Existence, Consciousness, Identity, Logic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
İnsanın felsefe sahibi olmadan hayatta kalamayacağını savunan Ayn Rand'ın ortaya koyduğu objektivizm felsefesi insana hayatı boyunca rehberlik etme görevini üstlenmeye hazır bir sistemdir. Objektivizm düşüncesi başta ontik, epistemik, etik ve politik alanlarda olmak üzere insan hayatının her yönüne etki edebilecek ve insanı insanca yaşaması için yönlendirebilecek bir felsefedir. Rand objektivizm düşüncesini akla, mantığa, insan doğasının gereklerine dayandırarak temellendirdiğini ve insanlığın hizmetine sunduğunu iddia etmiştir. Bu sebeple insana yol gösterici olduğu savunulan objektivizm felsefesini her yönüyle ele almak ve sistemli bir şekilde aktarabilmek amacıyla Ayn Rand'ın objektivizm düşüncesinin bütün savunularını içinde barındıran Atlas Vazgeçti adlı eserini temele alarak onun felsefesinin işlevini ortaya koymayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
Ayn Rand's philosophy of objectivism, which argues that man cannot survive without having a philosophy, is a system ready to undertake the task of guiding man throughout his life. The philosophy of objectivism is a philosophy that can affect every aspect of human life and lead people to live humanly, especially in the ontic, epistemic, ethical, and political fields. Rand argues that he bases his thinking of objectivism on the basis of reason, logic, the requirements of human nature, and puts it into the service of humanity. For this reason, we aimed to present the functions of her philosophy based on Atlas Shrugged, which includes all the defenses of Ayn Rand's philosophy of objectivism in order to address and systematically convey the philosophy of objectivism which is thought to be guiding man.