Kolorektal kanserli hastalarda tümor süpresor genlerinin, genetik varyasıyonlarının incelenmesi
Investigation of genetic variations of tumor suppressor genes in colorectal cancer patients
  1. Tez No: 560204
  2. Yazar: AREZOO GHEYBI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ÜMİT ZEYBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Colorectal cancer, TXNIP, AKAP12, Expression, RT-PCR
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kolorektal kanser (KRK), morbidite ve mortalitenin en önemli nedenlerindendir, kadınlarda görülme sıklığı açısından ikinci, erkeklerde ise üçüncü kanser türüdür. Yaşam tarzı, (özellikle sporadik kolorektal kanserde), KRK için en önemli risk faktörlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Kolorektal kanseri de dahil olmak üzere çeşitli insan kanser türlerinde eksprese edilen ve oksidatif stres dahil olmak üzere çeşitli stres türleriyle indüklenen ve (kolorektal kanser de dahil olmak üzere çeşitli insan kanserlerinde aşağı regüle edilen) tioredoksin etkileşimli protein (TXNIP), redoks dengesinin önemli bir düzenleyicisi olan negatif bir tioredoksin düzenleyicidir. A-kinaz ankraj proteini 12 (AKAP12), hücre çoğalmasında, anjiyogenezde rol oynar. AKAP12'nin çoğu kez promotör hipermetilasyonu ile ilişkili birçok insan kanserinde aşağı doğru düzenlenmesi ya da 6q24-25.2'deki lokusunun kaybı, malignite ve metastaz ilerlemesi ile ilişkilidir. Çalışmada kolorektal kanser primer tümörlerin cerrahi örneklerinde TXNIP ve AKAP12 ekspresyonu, RT-PCR metoduyla incelendi. Tioredoksin bağlayıcı protein-2 ve A-kinaz ankraj proteini 12 ekspresyonu, tümör hücrelerinde azaldığı görülmektdir. Ancak TXNIP ve AKAP12 ekspresyonu sonucu hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Bu veriler, TXNIP ve AKAP12 'nin kolorektal karsinogenezisini negatif olarak düzenleyebileceğini göstermektedir. TXNIP ve AKAP12 , kolorektal kanseri için umut verici prognostik belirteçler olarak düşünülebilir ve ayrıca TXNIP ile AKAP12 ekspresyon seviyelerine dayalı kişiselleştirilmiş adjuvan tedavi uygulanması KRK tedavisinde etkili bir uygulama olacağını düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler : Kolorektal kanser, TXNIP, AKAP12, Ekspresyon, RT-PCR
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer (CRC) is one of the major causes of morbidity and mortality, representing the second major cause of cancer incidence among females and the third among males. Lifestyle is identified as one of the most important risk factors for CRC, especially in sporadic colorectal cancer. Thioredoxin interacting protein (TXNIP), whose expression is induced by various types of stress including oxidative stress and is downregulated in various types of human cancer including colorectal cancer, is a negative regulator of thioredoxin, which is an important regulator of redox balance. A-kinase-anchoring protein 12 (AKAP12) plays a role in cell proliferation, angiogenesis. The downregulation of AKAP12 in many human cancers, often associated with promoter hypermethylation, or the loss of its locus at 6q24-25.2, correlates with progression to malignancy and metastasis. We employed RT-PCR assay to investigate TXNIP and AKAP12 expression in surgical specimens of primary tumors from Colorectal cancer patients. Thioredoxin binding protein -2 and A-kinase-anchoring protein 12 expression is downregulated in tumor cells but there was no statistically significant difference between patient and healthy control groups with regard to TXNIP ve AKAP12 expression. These data indicate that TXNIP and AKAP12 negatively regulates Colorectal carcinogenesis. This signal transduction pathway can be a potent target in preventing or treating Colorectal cancer. TXNIP and AKAP12 are promising prognostic markers for colorectal cancer Furthermore, the application of personalized adjuvant therapy based on TXNIP and AKAP12 expression levels will be an effective application in the treatment of CRC.