Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecilerin durumlarının sosyal dışlanma açısından değerlendirilmesi; 'Ümraniye örneği''
Evaluation of the situation of social exclusion Syrian refugees living in Turkey: Ümraniye example
  1. Tez No: 560285
  2. Yazar: GAMZE DUYKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET GALİP YOLCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Dışlanma, Toplumsal Uyum, Göç, Sosyal Çalışma, Social Exclusion, Social Adaptation, Migration, Social Work
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ortadoğu coğrafyası uluslararası politikada yüzyıllar boyunca önemli bir yere sahip olmuştur. Sürekli bir çatışma ve savaş hali bölgede kriz ortamının hâkim olmasına sebebiyet vermiştir. Tüm bu etmenler sebebiyle bitmek bilmeyen krizlerin yerel ve evrensel düzeyde etkileri olmuştur. Tunuslu bir gencin 18 Aralık 2010 tarihinde kendini yakma olayı ile fitili ateşlenen Arap Baharı bölgede olan birçok Ortadoğu ülkesini etkilemiştir. Suriye'de yaşanan çatışmaların artması ülkeyi kaçınılmaz olarak iç savaşa götürmüştür. Suriye'deki çatışmaların ve savaşların tüm ülke sınırları içine yayılması ve insanların hayatlarını yaşayamaz hale getirmesiyle hayatlarının tehlikede olduğunu düşünen sivil halk ülkelerinden göç etmek zorunda kalmıştır. Yaşanan bu olayların neticesinde dünyanın en büyük göç olayı ve mülteci krizlerinden birine sebep olmuştur. Bu tarihlerden itibaren nüfusu sürekli artan Suriyeli mültecilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri adına birçok kentte kamplar kurularak buralara yerleşmeleri sağlanmıştır. Bölgeden ani ve büyük göç dalgalarına DAEŞ saldırıları sebebiyle maruz kalmaya devam etmiştir. Giderek artmaya devam eden Suriyeli mülteci sayısı sebebiyle mülteciler kampların dışında kentlere göç etmeye başlamışlardır. Türkiye, dünyada yaşanan gelişmeler sonucu ve değişen sosyal-ekonomik gelişiminin meydana getirdiği sonuçlar nedeniyle göç alan ve kalıcı mülteci topluluğa sığınılacak bir ülke durumuna gelmiştir. Bu görünüşle ülkenin, yakın gelecekte uluslararası göç meselesinin odak noktası olacağı önem arz etmektedir. Bu sebeple Türk vatandaşların şimdiden göç, mülteci, sığınmacı, göçmen meselesine olan bakış açıları, mültecilerin sosyalizasyonları açısından belirleyici olacaktır. Dolayısıyla bu çalışmada, yoğun bir Suriyeli mülteci akını ile karşı karşıya kalan ve toplumsal hayatın her alanında birlikte yaşamak durumunda kaldığı Suriyeli sığınmacılara karşı Türk vatandaşların; tavır, tutum ve yaklaşımlarının hiç bilmedikleri bir ülkede yaşamaya ve var olmaya çalışan Suriyeli mültecilerin sosyal hayatlarını ne derecede etkileyip etkilemediği üzerine irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The geography of the Middle East have had an important role in international politics for centuries. A constant conflict and a state of war has caused the crisis prevailed in the region. Because of all these factors, endless crises have had local and global effects. Arab spring which outbroke with the incidence of a Tunisian young man burned himself affected many Middle Eastern countries in the region. As the conflicts increase in Syria it has inevitably led the country to the civil war. As the conflicts and wars in Syria are spread all over the country and people cannot maintain their daily lives people have a thought that their life is in danger so as a result of this they started to immigrate from their homeland. As a result of these incidents, it has had caused one of the largest immigration incidents and refugee crises in the world. Since then, the camps have been established in many cities to enable Syrian refugees has been settled to continue their lives. The region has been faced sudden and massive migration movement by ISIS attacks even now. Due to the growing number of Syrian refugees, refugees began to migrate to cities outside the camps. Turkey, due to the developments in the world and as a result of the changing socio-economic development has become a allow-immigrants country and a safe shelter and harbor for these migrants. With this outlook it is important that the country will be the focal point of the international migration issue in the near future. For this reason, Turkish citizens stance about immigration, refugees, asylum seekers, immigrants perspectives issues will be decisive in terms of socialization of refugees. Therefore, in this study it is tried to research extensively how Turkey people's attitudes,manners and approaches facing with a great Syrian immigrant influx and have to live with them a complete shared life will effect syrian immigrant's social life trying to exist and live among a unknown cultural environment.