Tüp bebek laboratuvar uygulamalarında sperm hazırlama yöntemlerinin IVF başarısı üzerine etkileri
The effects of sperm preparation methods on IVF success in assisted reproduction laboratory applications
  1. Tez No: 560286
  2. Yazar: SEHER DİNÇEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELVAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: İn vitro fertilizasyon, swim-up, dansite gradient, sperm-wash erkek faktör, açıklanamayan infertilite, BMI, gebelik, hasta yaşı, semen parametreleri, In vitro fertilization, swim-up, density gradient, sperm-wash, male factor, unexplained infertility, BMI, pregnancy, patient age, seminal parameters
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada erkek faktör ve açıklanamayan infertilite nedeniyle IVF tedavisi uygulanan olgularda kullanılan sperm hazırlama yöntemleri (swim-up, dansite gradient ve sperm wash)'nin IVF başarısına etkilerini araştırmak amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEMLER: Bu amaçla, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezindeki hasta arşivinin dosya bilgilerini kullanarak retrospektif bir çalışma yaptık. Üç farklı sperm hazırlama yönteminin IVF başarısına etkisini araştırırken, aynı zamanda kadın ve erkek yaşının, kadın ve erkek beden kitle indeksinin (BMI), semen hacminin, toplam ve ileri hareketli sperm sayılarının ve sperm morfolojisinin bu başarı üzerindeki olası etkileyici rollerini de değerlendirdik. Kullanılan swim-up, dansite gradient ve sperm-wash yöntemlerinin gebelik sayısına oranlarını hesapladık ve hasta verilerini istatistiksel olarak birbiriyle kıyasladık. BULGULAR: 1 Ocak 2018 - 28 Şubat 2019 tarihleri arasında IVF uygulanan 176 infertil olgunun 57'sinde gebelik geliştiği gözlendi. Siklus başına gebelik oranı %32,28 bulundu. Tedaviye katılan kadınların yaş ortalaması 30,90'dı. Pearson korelasyon testine göre gebelik ve kadın yaşı arasında istatiksel ilişki görülmedi. Kadın BMI ortalaması gebelik-negatif sonuçlanan olgularda 25,59 ve gebelik-pozitif sonuçlanan olgularda 26,34 bulundu ve Pearson korelasyon testi ile kıyaslandığında anlamlı fark gözlenmedi. Olgulardaki erkek yaş ortalaması 34,38'di. Uygulanan 3 farklı sperm hazırlama yönteminde, erkek yaşının gebelik oranları üzerine istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı saptandı. Farklı sperm hazırlama yöntemlerinde, erkek BMI'nin gebelik oranlarına etkisi araştırıldığında da anlamlı bir istatistiksel fark görülmedi. Semen hacmi ve toplam sperm sayısı bakımından gruplararası kıyaslama yapıldığında, pozitif gebelik sonuçları üzerinde etkili bulunmadı. Progresif hareketli sperm sayısı ve sperm morfolojisi ise gebelik oranları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı derecede etkili bulundu. Sperm hazırlama yöntemlerine göre gebelik-pozitif sonuçlanan olgu yüzdeleri, sperm-wash xii uygulananlarda %47,37; swim-up uygulananlarda %33,94; dansite gradient uygulananlarda %22,92 olarak saptandı. Gebelik oranları bakımından, üç ayrı sperm hazırlama tekniği arasında istatistiksel anlamlı fark gözlenmedi. SONUÇ: Sperm hazırlama yöntemlerinin IVF başarısına etkilerini araştırmak amacıyla yapılan bu retrospektif çalışmada, swim-up, sperm-wash ve dansite gradient olmak üzere üç ayrı sperm hazırlama tekniği incelendi. Ortalama gebelik sonuçlarına bakıldığında sperm-wash'un, istatistiksel olarak anlamlı çıkmasa da diğerlerinden daha etkili olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF SPERM PREPARATION METHODS ON IVF SUCCESS IN ASSISTED REPRODUCTION LABORATORY APPLICATIONS INTRODUCTION AND AİM: In this study, it was aimed to investigate the effects of sperm preparation methods (swim-up, density gradient and sperm-wash) on IVF success (the number of pregnancies) in the IVF treatment-applied cases due to male factor and unexplained infertility. MATERIALS VE METHODS: For this reason, we performed a retrospective study by using file info of patient archieve in the Assisted Reproduction Center of Sakarya University Training and Research Hospital. While we were examining the effects of 3 different sperm-preparation methods on IVF success, at the same time we also evaluated possible effectual roles of female and male ages, body mass indices (BMI) of female and male, semen volume, total and progressive-motile sperm accounts and sperm morphology of the semen on this success. We calculated the ratio of used swim-up, density gradient and sperm-wash methods to the number of pregnancies, and compared the patient data with each other statistically. RESULTS: 57 pregnancies were observed in 176 infertile patients undergoing IVF between the dates of January 1, 2018 - February 28, 2019. The pregnancy rate per cycle was 32.28%. The mean age of the women who participated in the treatment was 30,90. The mean age of women in cases with positive and negative results was 31.35 and 30.69, respectively. According to Pearson correlation test, there was no statistical relation between pregnancy and female age. The BMI means of the pregnancy-negative and -positive women were 25.59 and 26.34, respectively. When the women BMI and the pregnancy count were compared, there was no important statistical difference. The mean age of the men who participated in the treatment was 34,38. No effect of male age on possitive pregnancy was found statistically in 3 different sperm preparation methods. There was no statistical difference in respect to 2 effects of male BMI on pregnancy ratios in 3 sperm preparation groups. Seminal volume and total sperm count were also found no effective statistically on pregnancy counts. But, sperm morphology and the number of progressive-motile sperm had statistical significance to get pregnancy. The percentage of pregnancy-positive cases applied sperm wash, swim-up and density gradient methods were 47.37%, 33.94% and 22.92%, respectively. No statistical difference in respect to pregnancy ratios was found between the sperm preparation methods. CONCLUSION: In this retrospective study conducted to research the effects of sperm preparation methods on IVF success, 3 different preparation techniques such as swim-up, density gradient and sperm-wash were examined. Looking at the average pregnancy results, sperm-wash was more effective than the others, even though the difference was not statistically significant.