Nar (punica granatum L) kabuklarından elde edilen ekstre ile yarı katı formülasyon geliştirilmesi
Design of a semi-solid formulation with extract of pomegranate (punica granatum L.) peel
  1. Tez No: 560323
  2. Yazar: DUYGU ÖNCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KIRILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: nar kabuğu ekstresi, yarı katı, yara iyileşmesi, nar kabuğu ekstresi, yarı katı, yara iyileşmesi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada kurutulmuş nar (Punica granatum L.) kabukları kullanılarak etanol ile bitkisel nar kabuğu ekstresi katı formda elde edilmiştir ve yara iyileşme tedavisinde kullanımına yönelik yarı katı jel formülasyonu geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bitkisel ekstre içeriğindeki antioksidanlar ve nar kabuğuna özgü olan flavanoidler sayesinde, hazırlanan ekstrenin yara iyileşme tedavisinde aktif bir rol oynayacağı düşünülmüştür. Yara iyileşme tedavisinde kullanılabilmesi için yarı katı jel formülasyonu geliştirilerek karakterizasyon çalışmaları yapılmıştır. In vitro denemeler yapılarak nar kabuğu ekstresi için sitotoksisite düzeyleri ve yara iyileşmesi için uygun olan konsantrasyon değerleri bulunmuştur. Bu değerler ışığında hazırlanan etkin madde içeren jel ile dissolüsyon çalışması yapılarak salım kinetik değerleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the dried pomegranate (Punica granatum L.) peels were used to obtain the vegetable pomegranate peel extract in solid form and aimed to develop a semi-solid gel formulation for use in the wound healing treatment. With the antioxidants in the herbal extracts and the flavanoids specific to the pomegranate peels, it is thought that the prepared extract will play an active role in wound closure treatment. Semi-solid gel formulation was developed for wound healing and characterization treatments were making for this semi-solid gel formulation. Cytotoxicity levels for pomegranate peel extract and concentration values suitable for wound closure were found in in vitro experiments. In the light of these values, dissolution experiments were made with a gel containing active substance and kinetic values were calculated.