Endüstri 4.0'ın iktisadi etkileri ve sermayenin dönüşüm ihtiyacı
The economic effects of industrial revolution 4.0 and the need for transformation of capital
- Tez No: 560466
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE BAHAR AŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Endüstri Devrimi, Endüstri 4.0, İktisadi Unsurlar, Sermaye, Industrial Revolution, Industry 4.0, Economic Aspects, Capital
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Endüstri Devrimi neticesinde geliştirilen ve kullanılan makinalar sayesinde teknolojinin sürekli gelişimi ilk olarak Batı'da başlamıştır. Bu gelişmeler sayesinde ilk Endüstri Devrimi gerçekleşmiş ve bilime dayalı çalışmaların önü açılmıştır. Özellikle 1780-1840 yıllarını içeren bir zaman zarfında gerçekleşen bu gelişmeler refahın da artmasını sağlamıştır. Bu gelişmeler sadece Birleşik Krallığı değil Kıta Avrupası'nı ve Amerika'yı da etkilemiştir. 21. Yüzyılın ilk yıllarında ise hızlı sıçramalarla sürekli evrim geçiren Endüstriyel devrimlerin sonuncusu olan Dördüncü Endüstri Devrimi teknolojinin önderliğinde literatürde yerini almıştır. Son dönemi diğerlerinden farklı kılan özellik ise gerçekleşen teknolojik ilerlemelerin daha önceki dönemlere göre daha süratli olmasıdır. Kısaca Endüstri 4.0 olarak da karşımıza çıkan bu dönem; toplumun hemen her kesiminde ciddi paradigma değişikliklerine neden olmuştur. Üretim; diğer dönemlere kıyasla daha yoğun teknoloji kullanımı ile yapılmakta ve üretilen mal ve hizmetleri teknolojik sistemler sayesinde her geçen gün daha da gelişmektedir. Bu siber sistemler özellikle medikal ya da robot kullanımında yaygın olmaktadır. İnternet ise insanların gerçek zamanlı iletişimine katkı sağlamaktadır. Ayrıca endüstriyel değişiklikleri sistemlerine hızlı bir şekilde entegre eden ekonomilerin, mühim denilebilecek seviyede rekabet avantajları elde ettiği gözlenmiştir. Gayri safi milli hasılasına göre Dünya'nın ilk on büyük ekonomisinin içinde bulunmayı amaçlayan Türkiye'nin de bu hedefine varabilmesi için yaşanan teknolojik gelişmeleri takip etmesi gerekmektedir. Bu hususlardan dolayı, bu tez çalışmasında Endüstri 4.0 süreci ve bu sürecin iktisadi etkileri sermayenin dönüşme ihtiyacı çerçevesinde incelenmiş, Türkiye özelinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The machines developed and used as a result of the Industrial Revolution had been the cause of the continuous development of technology started in the West. With these developments, the first Industrial Revolution took place and paved the way for scientific studies. These developments, which took place over a period of 1780-1840, led to an increase in welfare. These developments have affected not only the UK but also the Continent Europe and America. In the first years of the 21st century, the fourth Industrial Revolution, the last of the industrial revolutions that evolved with rapid leaps, took its place in the literature under the leadership of technology. What makes the last period different from the others is that the technological advances are faster than the previous periods. Briefly, this period which is also seen as Industry 4.0; has caused serious paradigm changes in almost every part of society. Production; compared to other periods, developed with the help of advanced technological systems. These cyber systems are particularly common in medical or robot use. The Internet contributes to the real-time communication of people. In addition, economies that quickly integrate industrial changes into their systems have achieved competitive advantages at considerable levels. Attempting within the top ten of the world's largest economy, according to Turkey's gross national product is required to follow the technological developments in order to reach this goal. Because of these considerations, in this thesis 4.0 Industrial process and the economic impact of this process examined in the framework of the transformation of the capital needs and Turkey has reviewed in private.