Siyâset-i Şer'iyye kavramı ve modern çağdaki uygulama alanları
The concept of Islamic politics and its application in the modern era
- Tez No: 560585
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: siyâset-i şer'iyye, siyâset, maslahat-ı mürsele, sedd-i zerâi, istihsan, örf, Islamic Politics, politics, maslahat mursele, seddi-zarai, istihsan an örf
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada siyâset-i şer'iyye mahiyeti ve âlimlerin verdiği tanımlar farklı mezheplere göre tespit ederek değerlendirmeye gayret gösterilmiştir. Çağımızdaki muhtemel uygulanma alanlarının detaylıca incelenmiştir. Tez, giriş ve sonuç kısımıyla birlikte üç bölümden oluşturmaktadır. Tezin giriş kısmı konunun amacı, önemi, sınırlandırılması, sunulması ve kaynak değerlendirilmesini içermektedir. Birinci bölümde, siyâset-i şer'iyye kavramına genel bir bakış ele alınmıştır. Bu bölümde klasik ve modern fukaha'nın verdiği siyaset-i şer'iyye kavramının tanımlamaları sunulmuştur. Bu bölümde de Hz. Peygamberin siyaset olarak yaptığı işlerin örnekleri tespit edilmştir. Siyâset-i şer'iyye'ye dayandığı kaynakları incelenmiştir. Siyâset-i şer'iyye uygulanabilmek için alimerin koyduğu şartlar olması gerekmektedir. İkinci bölümde ise, siyâset-i şer'iyye ve modern siyaseti arasında mukayeseli yapılmıştır. Bu bölümde siyâset-i şer'yye'nin ve modern siyaseti özellikleri değerlendirmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, günümüzde siyâset-i şer'iyye'nin uygulanma alanları ele alınmıştır. Bu bölümde genel yönetim veya idâre, devletler arası ilişkiler, yargı sistemi ve iktisadi /ekonomik alanlarını kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
This rearch tries to evaluate the application and the scope of Islamic politics according to Islamic scholors of different schools of thoughts. It also finds out the areas of application of Islamic politics in this modern time. The thesis consists of an introduction and three chapters. The introductory section consists of the aim of the research, the importance of the research, the scope of the research, arrangement and literature review. The first chapter treats the general concept of Islamic politics. This chapter presents definitions of both classic and modern scholars, examples of the holy porphet's application of Islamic politics is also made available. The proves for Islamic politics are also evaluated and then the necessary conditions to be followed in practising Islamic politics are as well presented in this chapter. The second chapter of the research makes a comparison between Islamic politics and conventional politics. Again, the chapter evaluates the characteristics of both Islamic politics and conventional politics. The third chapter, researches, on modern areas where Islamic politics is applicable. These areas include management, inter-state relationships, judicial services and economics.