Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organiztaion(IMO)) sözleşmeleri çerçevesinde gemilerde iş güvenliği
Occupational safety at sea according to IMO conventions
  1. Tez No: 560789
  2. Yazar: YUSUF KAPLUHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZE YEŞİM SALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Gemiler, IMO, ILO, ISM kodu, İSG Kanunu, Ships, IMO, ILO, ISM code, OHS Law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ulusal mevzuata 6331 sayılı İSG Kanunu'nun dahil edilmesiyle, bahse konu kanun isterleri denizcilik sektöründe de uygulanmaya başlanmış, uluslararası sefer yapan gemiler 6552 sayılı kanun ile İSG Kanunu kapsamı dışında bırakılmıştır. Bu kapsamda 2015 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından verilen iptal kararına istinaden uluslararası sularda seyrüsefer icra eden Türk bayraklı gemilerde İSG Kanunu hükümleri yürürlüktedir. Karasularımızda icra edilen nispeten kısa süreli seyrüsefer ile akabinde liman yapan gemilerin, İSG ihtiyaçları genelde sorunsuzca karşılanabilmektedir. Uluslararası taşımacılıkla uğraşan Türk gemi şirketleri hem uluslararası sözleşme yükümlülüklerine tabi olarak uğranılacak liman devletinin gerekliliklerine göre hazırlık yapmakta, İSG Kanunu yükümlülüklerini de yerine getirmeye çalışmaktadır. Aslında denizcilik sektöründeki deniz emniyetine ilişkin uygulamaların ana omurgasını SOLAS ve STCW sözleşmeleri gereklilikleri oluşturmaktadır. IMO'nun ana sözleşmeleri olan SOLAS ve STCW, Türkiye tarafından onaylanmıştır. Bu çerçevede, Türk bayraklı gemiler, SOLAS'a uygunluk ile beraber İSG konusunda da önlemler almış olmaktadır. Bu çerçevede SOLAS, STCW sözleşmeleri ile özellikle İSG Kanunu'na benzer hükümler içeren ISM Kodu detaylı şekilde incelenmiştir. Çalışmamın devamında İSG Kanunu ile benzer hükümler içeren ISM Kod hükümleri kıyaslanmıştır. Halihazırda balıkçılıkla uğraşan gemiler haricinde İSG Kanunu'nun uygulanmasına yönelik yönetmelik mevcut değildir. Bu kapsamda mevzuat düzenlemelerine ihtiyaç bulunmaktadır. Türk bayraklı gemilerin deniz emniyetine ilişkin mevzuat kapsamında kontrolünü yapan, denize elverişliliklerini onaylayan ve belgelendiren Liman Başkanlıkları ile denizde kontrolleri yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı'na, İSG Kanunu hükümlerini de kontrol etme yetkisi/görevi verilebilir. İSG Kanunu hükümleri eklenmiş mevcut belgelerden farklı formatlarda, örneğin SMC, DoC gibi İSG sertifikalandırma yöntemi getirilebilir.
Özet (Çeviri)
With the inclusion of the OHS Law No. 6331 in the national legislation, these law requirements have been started to be applied in the maritime sector, and the internationally-operated vessels are excluded from the scope of the OHS law by Law No. 6552. In this context, the provisions of the OSH law are in force in Turkish flagged vessels that are navigating in international waters in accordance with the cancellation decision of the Constitutional Court in 2015. The relatively short-term navigation performed in our territorial waters and the seafaring needs of the vessels making the ports can be met without problems. Turkish shipping companies engaged in international transport are prepared according to the requirements of the port state to be subjected to international contractual obligations and are trying to fulfill the obligations of OHS law. In fact, the main backbone of the maritime safety practices in the maritime sector is the requirements of SOLAS and STCW conventions. IMO's SOLAS and STCW main convention, which was ratified by Turkey. Within this framework, Turkish flagged vessels have taken measures in line with OHS in compliance with SOLAS. In this context, the ISM code, which contains provisions similar to SOLAS, STCW conventions and especially OHS law, has been examined in detail. In the continuation of my study, the provisions of ISM Code, which contains similar provisions, are compared with OSH law. Currently, there are no regulations for the implementation of OSH law except for ships engaged in fishing. In this context, legislative arrangements are needed. The Port Authorities, which controls the Turkish flagged vessels under the legislation on maritime safety, approve and certifies seaworthiness, and the Coast Guard Command, which controls the maritime safety, may also be authorized to control the provisions of the OHS Law. OHS certification methods such as SMC, DoC can be introduced in different formats from the existing documents where OSH law provisions are added.