Türk siyasal hayatında bağımsız milletvekilleri ve meclis faaliyetleri (1923-2002)
Independent deputies and their parliamentary activities i̇n Turkish political life between 1923 and 2002
- Tez No: 561024
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BİÇİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: TBMM, Parlamenter Sistem, Bağımsız Milletvekilleri, Siyasi Faaliyetler, 1923-2002 Dönemi, TBMM, Parliamentary System, Independent Deputies, Political Activities, The Period Between 1923 And 2002
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 683
Özet
Bu çalışmanın konusu 1923-2002 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti bağımsız milletvekillerinin meclis faaliyetleri olarak belirlenmiştir. Öncelikle bağımsız milletvekillerinin 1923-2002 yılları arasında hangi dönemlerde seçimlere bağımsız girme bağımsız devam etme, bağımsız girme parti ile tamamlama ve parti ile girip bağımsız olarak bitirmesi durumlarının yanı sıra vekil seçildikleri il, vekil seçildikleri dönem, meslekleri, eğitim durumları, öz geçmişleri ve meclis faaliyetleri genel hatları ile ortaya konmuştur. Tez çalışması, TBMM'nin II.-XXI. Dönemlerini kapsamaktadır. 1923-2002 yılları arasında görev yapmış bağımsız milletvekillerinin biyografileri ortaya konularak bu milletvekillerinin seçildikleri il, seçildikleri dönem, partileri (varsa), meslekleri, meclis faaliyetleri, dönemlere göre bağımsız milletvekili sayıları tespit edilerek açıklamalarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this study was determined as the activities of independent Deputies of the Republic of Turkey between 1923 and 2002. Firstly, between 1923 and 2002 Independent deputies in which periods to enter the elections independently, independent continue, independent enter and complete with a party and enter with a party and end independently were revealed. Besides, The province where independent deputies were elected as deputies, the period in which independent deputies were elected, their professions, educational status, backgrounds and parliamentary activities were outlined. Thesis study covers between second and twenty-third periods of TBMM. Biographies of independent deputies who served between 1923 and 2002 were revealed. And By determining the province where deputies were elected, the period in which they were elected, their parties, professions and activities of the assembly, the number of independent deputy according to periods, explanations were made.